ЧЕЗ преговаря само с "Еврохолд" за активите си в България

ЧЕЗ преговаря само с "Еврохолд" за активите си в България

Българският холдинг "Еврохолд" е единственият кандидат, с когото чешката енергийна компания ЧЕЗ преговаря за активите си в България. "Еврохолд" съобщи официално в сряда, че е получил ексклузивност за придобиването на активите на "ЧЕЗ Груп" в България.

Информацията е потвърдена и от чешката компания. Офертата на другия официален кандидат - "Индия пауър" - е останала на второ място, обяви говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова, цитирана от Ройтерс. За отпадането на "Индия пауър" се разбра още във вторник, а със съобщението за избора на "Еврохолд" бе опровергана и неофициална информация, че чешката компания ще преговаря и с други потенциални кандидати за сделката.

От "Еврохолд" припомниха, че участват самостоятелно в процедурата и ще финансират сделката със собствени средства и с "подкрепата на водещи западноевропейски банки".  

"Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на "Еврохолд" за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж", посочва дружеството. 

"Еврохолд" е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса. Компанията развива дейност в 11 европейски страни в областта на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи, но няма опит в енергетиката.

Групата обслужва повече от 2.5 млн. клиенти и има над 3000 служители.

През 2018 г. консолидираните приходи на "Еврохолд" достигат 1.3 млрд. лв., оперативната ѝ печалба - 52.3 млн. лв., а активите на компанията - 1.4 млрд. лв.

В края на миналата седмица от ЧЕЗ обявиха, че окончателно се отказват от договора си с фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова, след като КЗК спря сделката.

Отхвърлянето на "Инерком" бе очаквано на фона на изтеклия им в края на февруари 2019 г. договор за покупката на дружествата на ЧЕЗ в България, най-важните активи от които са мажоритарното участие в електроразпределителното дружество и в доставчика на ток за Западна България с три милиона клиенти. "Инерком" не само срещна съпротивата на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани сделката, но и не успя да осигури обещаните до края на ноември над 340 млн. евро по сделката.

Все още не е известно каква сума предлага "Еврохолд". По информация на Mediapool, офертата на холдинга е за 320 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес