ЧЕЗ прогнозира промени в цената на тока заради конкуренцията между ЕРП-та

Конкуренцията между електроразпределителните дружества на българския пазар ще бъде сериозна и ще засегне цената на тока. Това заявява в становище до медиите председателят на Борда на директорите на Чешката енергийна компания /ЧЕЗ/ Мартин Роман.

Фирмата спечели един от трите конкурса за продаваните пакетно седем български електроразпределителни предприятия (ЕРП). В момента ЧЕЗ преговаря по приватизационния договор за "Електроразпределение - Столично", "Електроразпределение - София област" и "Електроразпределение - Плевен". Австрийската фирма EVN спечели втория пакет, включващ "Електроразпределение - Пловдив" и "Електроразпределение - Стара Загора", а немската EON - "Електроразпределение - Варна" "Електроразпределение - Горна Оряховица".

Според становището на шефа на ЧЕЗ, първоначално инвестиции ще се вложат за намаляване на загубите в системата. Докато в Чехия те са под 10 %, в България са 20 процента.

В сферата на комуникацията с потребителите се очаква много услуги да се осъществяват чрез телефон и интернет, а не с посещаване на офисите на предприятието.

От ЧЕЗ декларират, че имат достатъчно собствени средства, за да платят цената от 281.5 млн. евро за пакета от 67% от акциите на трите ЕРП-та и се надяват преговорите да приключат бързо.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?