ЧЕЗ се оплака в Брюксел от оказвания й от България натиск

Чешкият производител и дистрибутор на електроенергия ЧЕЗ се е оплакал от България пред Европейската комисия заради предприетите от правителството действия по отнемане на лиценза ѝ за работа в балканската страна, предаде Ройтерс в петък.

 

Българската Държавна комисия за енергийно регулиране започна процедура за отнемане на лиценза на двете български дружества на ЧЕЗ след редица протести на хората от високите сметки за тока, довели и до свалянето на правителството на Бойко Борисов, припомня агенцията.

 

Формалните мотиви за санкционирането на фирмите са нарушение на Закона за обществените поръчки и възлагане на преки договори на фирми, свързани с компанията майка, която се контролира от чешката държава. Тези нарушения се оспорват от “ЧЕЗ България“, а възраженията на дружествата предстои да се изслушат публично на 16 април.

 

"Непрекъснато сме обект на негативна намеса от страна на българските институции", заявава в съобщение на чешката компания Томаш Плескач, ръководител на задграничните операции и електроразпределителната дейност на ЧЕЗ. "Помолихме Европейската комисия да направи независима оценка на ситуацията, за да има обективна и честна информация какво вършат нашите компании в България,“ допълва Плескач, цитиран от медиите в Прага.

 

Преди ден стана ясно, че българската държава чака експертна помощ от Европейската комисия за извършването на обещания от служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев независим одит на всички държавни и частни дружества ве енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България