ЧЕЗ ще иска леко поскъпване на тока от юли

Леко увеличение на цената на електроенергията от юли заради инфлацията, ще иска електроразпределителното дружество ЧЕЗ от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Това съобщи пред журналисти в четвъртък Зорница Генова, мениджър "Регулаторни дейности" в доставчика на електроенергия в Западна България.

Какво повишение ще поиска ЧЕЗ ще стане ясно в края на февруари, а окончателната дума ще има ДКЕВР. Регионалният мениджър на чешката компания в България Петър Докладал съобщи, че през 2013 г. дружеството ще инвестира в поддръжката и развитието на мрежата си 111 млн. лв.

 

По думите му от стъпването си на българския пазар в края на 2004 г. с приватизацията на електроразпределителните дружества ЧЕЗ е подменила близо 20 хиляди километра кабели в Западна България. "Амбицията ни е да постигнем във възможно най-кратки срокове европейско качество на услугата", каза Докладал.

 

Инвестициите на дружеството у нас от старта на работата му в България до септември 2012 г. са над 640 млн. лева. Те са отишли за ремонт и модернизиране на мрежите, довело до намаляване на загубите при преноса на енергия от 22 на 14.31 на сто, както и за подобряване на услугите и разработване на нови, чийто брой днес е близо 100.

 

Приоритети в дейностите и през настоящата година ще останат инвестициите в критичната инфраструктура, борбата с кражбите на електроенергия и посегателствата над съоръжения и обновяването на центровете за обслужване на клиенти. През 2013 г. дружеството ще започне реализацията и проекта за екологизация на ТЕЦ "Варна", за да отговаря на европейските стандарти за опазване на околната страна, добави Докладал.  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес