ЧЕЗ ще преговаря с трима за бизнеса си в България

Христо Ковачки, пазарджишка и израелска фирми са предпочетени за купувачи

ЧЕЗ ще преговаря с трима за бизнеса си в България

Чешката компания ЧЕЗ започва преговори с  избрани инвеститори за продажба на активите си в България "Преговорите ще се проведат с кандидатите, които са предложили най-добри оферти", съобщи енергийната група в сряда.

Имена и срокове не се посочват, но според запознати с хода на процедурата след кръга за подаване на оферти са останали трима претенденти за закупуване на електроразпределителната мрежа в Западна България, за доставчика на ток на над 2 млн. клиенти и два фотоволтаични парка. Четвърта оферта има за спряната въглищна електроцентрала край Варна, която има собствено пристанище, и преговорите по тази оферта ще са отделни.

В надпреварата за активите на ЧЕЗ в България продължават скандалният бизнесмен Христо Ковачки с оферта от ТЕЦ "Бобов дол", неизвестната за широката публика пазарджишка фирма "Инерком", която има няколко фотоволтаични парка в региона, и израелската минна компания "Еленилто" на  Якоб Енгел, който се описва на сайта на компанията като милиардер.

Офертите на тримата кандидати са били за около 300 млн. евро, което е близо до стойността, на която чехите купиха 67 на сто от електроразпределителната мрежа в Западна България в края на 2004 г. Останалите 33 процента бяха продадени от държавата през борсата и днес са собственост на различни фондове и финансови посредници.

Сега от претендентите се иска да представят банкови гаранции за офертите си и да се прецени с кого да се сключи сделката, която се очаква да стане факт до края на юни 2017 г.

Не е ясно как фирма като "Инерком", която според последния ѝ финансов отчет има печалба от малко над 1000 лв., ще осигури необходимото за сделката финансиране. Компанията е собственост на Гинка Върбакова и притежава три фотоволтаични парка - в Априлци, панагюрското село Елшица и "Хаджийски ливади" около Пазарджик.

Според експерти не е изключено фирмата да е подставено лице, а крайният собственик да се окаже съвсем друг.

Спорна е и сделка с Ковачки, който е познат с множеството си дългове към бюджета, с нередовно плащане на заплати в стопанисваните от него въгледобивни мини, където редовно избухват стачки в политически удобни моменти и се използват като средства за влияние.

Също не е ясно откъде Ковачки ще осигури средства за сделката, но любопитна подробност, според запознати, е че негови фирми дължат на ЧЕЗ България около 100 млн. лв.

На останалите кандидати били изпратени писма, че преговорите с тях се прекратяват, според източници на Mediapool.

Според информация на вестник "Капитал" обаче е възможно да се стигне до преговори с консорциума между братята Атанас и Пламен Бобокови, които притежават "Приста ойл", и турската STFA Yatirim, както и с чешката "Енерго-Про", която у нас държи електроразпределителната мрежа в Североизточна България. Всички експерти обаче са категорични, че сделка с "Енерго-Про" няма как да мине през Комисията за защита на конкуренцията заради това, че на практика една компания ще държи две трети от разпределението на електроенергията в страната.

Останалите отпаднали кандидати са българската фирма за търговия с електроенергия "Фючър Енерджи", която е собственост на Валентин Христов, "Минстрой" на Николай Вълканов и руманската "Електрика", за която се считаше, че най-много отговаря на профила на ЧЕЗ, тъй като има сходна дейност в северната ни съседка.

Престои да се види какво ще е решението на ЧЕЗ, но като цяло процедурата се провежда на тъмно и в условия на политическа нестабилност в Чехия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?