ЧЕЗ ще работи с "Ролс-Ройс" за малки модулни реактори

Компютърна графика на АЕЦ с малки модулни реактори Ролс-Ройс

Чешката национална енергийна компания ЧЕЗ (CEZ) подписа споразумение за сътрудничество за производство на малки модулни атомни реактори за АЕЦ заедно с британския производител на двигатели "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce). Това съобщи пред журналисти генералният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш, цитиран от ТАСС.

Бенеш изтъкна, че в перспектива малките модулни реактори могат да се превърнат в алтернатива на действащите АЕЦ.

ЧЕЗ вече има действащо споразумение за сътрудничество за създаване на малки модулни реактори с американските "Дженерал Електрик Хитачи" (GE Hitachi) и "НюСкейл" (NuScale).

Очаква се след 15-20 години малките модулни реактори да усилят новия блок на АЕЦ "Дуковани", в югоизточната част на Чехия. Конкурс за неговото изграждане ще бъде обявен през декември.

Според обявени намерения на "Ролс-Ройс" разходите за един техен модулен реактор, доставящ 440 МВ електроенергия, се очаква да са 1.8 млрд. паунда и да е в експлоатация 60 години.

През юни миналата година чешкото правителство реши да се реализира проект за нов блок на АЕЦ "Дуковани" с мощност 1200 МВ. Изборът на компания изпълнител ще бъде направен до 2024 година. Намерение за участие в конкурса са заявили американската "Уестингхаус" (Westinghouse), руската "Росатом", китайската "Чайна дженеръл нюклиър пауър" (China General Nuclear Power ), френската "Е Де Еф" (EDF), южнокорейската "Кей Ейч Ен Пи" (KHNP) и френско-японското съвместно предприятие "Мицубиши Атмеа" (Mitsubishi Atmea).

Новият енергоблок ще замени един от четирите действащи в АЕЦ "Дуковани", които са от 1985-1987 година. Останалите ще работят до 2045-2047 година. Централата сега осигурява 20 процента от потреблението на електроенергия в Чехия.

Споделяне

Още от Бизнес