ЧЕЗ ще търси купувач на бизнеса си в България

Решението е взето, след като няколко инвеститори проявили интерес

ЧЕЗ ще търси купувач на бизнеса си в България

Чешката компания ЧЕЗ е решила да проучи пазара и възможността да продаде бизнеса си в България. Решението е взето на база проявен интерес от няколко инвеститора, се посочва в кратко изявление на говорителката на чешката енергийна група Барбора Пулпанова, публикувано на сайта на компанията.

В прессъобщението се припомня, че ЧЕЗ притежава в България електроразпределително и електроснабдително дружества, въглищна централа във Варна с инсталирана мощност от 1265 МВ, както и две възобновяеми електроцентрали.

Това е първото официално съобщение, че ЧЕЗ смята да се раздели с бизнеса си в България на фона на редица неофициални твърдения в последните години, че компанията иска да напусне България заради лошия инвестиционен климат и регулаторните проблеми, които среща.

ЧЕЗ влезе в българската енергетика, приватизирайки през лятото на 2004 г. 67 на сто от електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен срещу 281.5 млн. евро. Две години по-късно компанията купи и ТЕЦ "Варна" срещу 206 млн. евро и като част от сделката прие да инвестира и във възобновяеми източници.

Компанията извърши преструктурирането на трите електроразпределителни дружества като отдели разпределителната мрежа в една фирма, а доставките и търговията – в друга, каквита бяха изискванията на Европейската комисия.

През октомври 2012 г. двете дружества станаха публични и държавният дял в тях бе продаден на 31 посредника. И досега акции на двете фирми се продават на Българската фондова борса.

ЧЕЗ обаче бе принудена да затвори въглищната централа във Варна и през януари 2015 г. тя бе изведена от експлоатация. До това решение чешката компания стигна след няколкогодишни планове да модернизира ТЕЦ-а, за да отговаря на екологичните изисквания. Оказа се обаче, че необходимата за това инвестиция от близо 100 млн. лв. не е рентабилна.

За 12 години работа на българския пазар компанията неведнъж е била обект на нападки и ценови натиск от страна на енергийния регулатор. На два пъти тя бе обект на процедури по отнемане на лиценза, като последния път през март 214 г. компания ѝ правиха и другите две електроразпределителни дружества – австрийската ЕВН и чешката "Енерго-Про". Процедурите, които бяха чисто популиски и на ръба на фарса, в крайна сметка бяха прекратени.

Проблемите на чешката компания у нас включват и заведен през юли 2016 г. срещу България иск за стотици милиони евро пред международния арбитражен съд на Световната банка. Тази стъпка бе предприета "след редица интервенции на българските институции, които вредят на дейността на ЧЕЗ в България и в дългосрочен план поради критичната ситуация на местния енергиен пазар, която не се подобрява", заявиха тогава от компанията-майка ЧЕЗ АГ.

При оттегляне на ЧЕЗ от България, от тримата първоначални купувачи на 67 на сто от електроразпределителната мрежа на страната, на пазара ще остане само ЕВН, която през 2004 г. купи ЕРП-тата в Пловдив и Стара Загора, а после прибави и това в Слънчев бряг. Германската Е.ОН, която тогава придоби електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица, си продаде бизнеса на "Енерго-Про" през 2011 г. Мотивът на Е.ОН да напусне България беше регулаторният натиск върху определянието от енергийния регулатор цени на продаваната от компанията електроенергия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес