ЧЕЗ влага 2.7 млн. лв. за подмяна на увредени при кражби кабели

ЧЕЗ влага 2.7 млн. лв. за подмяна на увредени при кражби кабели

За подмяна на увредени при кражби кабели в три подстанции в София доставчикът на електроенергия в Западна България ЧЕЗ влага 2.7 млн. лв., съобщиха от компанията в четвъртък. Инвестицията ще е за подстанциите "Красно село“, "Връбница“ и "Боримечката“ в столицата. Така ще се подобри електрозахранването в кварталите "Гоце Делчев”, "Борово”, "Бели брези”, "Бъкстон”, западните и източните части на "Манастирски ливади”, "Обеля”, "Света Троица, "Разсадника”, както и части от столичните райони "Възраждане”, "Връбница” и "Нови Искър”.

Подмяната на кабелите се налага, тъй като старите са непоправимо увредени вследствие системни кражби. Новите 168 хил. метра кабели, които компанията ще положи, са с алуминиев вместо с меден екран, и не представляват интерес за крадците.

От ЧЕЗ отчетоха спад от 43 на сто в нанесените от кражби щети през 2011 г. спрямо предходната година след въведените промени в правилата за търговия с черни и цветни метали.

Общият обем на инвестираните средства за покриване на щетите от кражби и посегателства над съоръжения на компанията намалял от 10 млн. лева през 2010 г. на 5.7 млн. лева миналата година. "При нормални обстоятелства тези средства щяха да бъдат вложени в реновиране и модернизация на електроразпределителната мрежа и подобряване на услугите за клиентите на компанията“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Споделяне

Още от Бизнес