ЧЕЗ влага 4.5 млн. лв. за подобряване на електрозахранването в София

ЧЕЗ влага 4.5 млн. лв. за подобряване на електрозахранването в София

"ЧЕЗ Разпределение България" влага 4.5 млн. лв. в реконструкция на подстанция в София, която ще подобри електроснабдяването в голяма част на София, съобщиха от дружеството в понеделник. Ремонтът е започнал и се приключи през ноември 2019 г.

Подстанция "Фестивална“ осигурява електрозахранването на 40 хил. потребители в кварталите "Младост" 1 и 2, "Дружба" 1 и 2, "Гара Искър", "Горубляне", "Полигона", както и потребителите в района на 7-ми километър.

По план и със съответните разрешения, в подстанцията се реконструират разпределителни уредби средно напрежение, извършва се демонтаж на съществуващи, доставка и монтаж на нови съоръжения и оборудване.

Проектът е един от най-сложните за реализация сред изпълняваните от дружеството. За  безопасната работа на служителите и защитата на живота и здравето им се извършват оперативни превключвания за извеждане на съоръженията от работа и осигуряване на алтернативно електрозахранване, посочиха от компанията. Тя допълва, че е предприела всички възможни мерки за гарантиране на сигурността на услугата на потребителите по време на ремонта и минимизиране на смущения в електрозахранването, като предвиди и временна възлова станция, която да изпълнява функциите на подстанцията, докато трае нейната реконструкция.  

Претоварване на алтернативно осигуреното електрозахранване обаче довело до аварийни прекъсвания в кв. "Дружба" в столицата в работните дни на миналата седмица и днес. От ЧЕЗ се извиняват за причиненото неудобство и заявяват, че полагат усилия прекъсванията на електрозахранването да са възможно най-малко.

С изпълнението на проекта компанията не само ще подобри многократно качеството и сигурността на електрозахранването на голяма част от София, но ще може и да присъединява нови клиенти в източните райони на столицата.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?