ЧЕЗ започна годишната профилактика на мрежата си

ЧЕЗ започна годишната профилактика на мрежата си

Започнала е и до края на октомври ще продължи плановата годишна профилактика на 5300 трафопоста на мрежовия електрооператор в Западна България. Това налага временно прекъсване на тока в регионите, където върви текущата работа, предупредиха от "ЧЕЗ Разпределение България“ в неделя и посъветваха клиентите си да проверят на сайта на компанията графиците, в които попадат техните домове.

От дружеството посочват още, че въпреки влошаващото финансово състояние на дружеството и намаляващите му приходи след миналогодишното сваляне на цената на тока на три пъти правят всичко възможно за гарантиране сигурността на мрежата си през зимата в рамките на ограничените им ресурси.

Стефан Апостолов, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България", изрази надежда тези усилия до доведат до по-малко аварии през зимата..

От дружеството обясняват отново, че в резултат на регулаторните решения през последната година и половина делът на ЧЕЗ в крайната цена на електроенергията и приходите на компанията непрекъснато се понижават. "Само през 2013 г. ДКЕВР понижи с 90% дела на компанията, като същевременно делът на НЕК, ЕСО и производителите бе увеличен с 11% до 82,45% от крайната цена", пише в съобщението на ЧЕЗ.

Компанията припомня, че за първото полугодие на 2014 г. дружествата ѝ в България отчетоха обща загуба от близо 11.6 млн. лева - над три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. "Ограничените приходи оказват силен натиск върху възможностите за инвестиции и разходи на компанията за извършване на лицензионната ѝ дейност", допълва операторът.

Той допълва, че освен прегледа на собствените съоръжения и преценката кои от тях да се ремонтират или подменят напълно, при профилактиката на мрежата се правят проверки и на техническото състояние на онези далекопроводи и станции, които са чужда собственост. "При установяване на несъответствия в тези съоръжения на ползвателите и собствениците се дават предписания за тяхното отстраняване, така че да бъдат избегнати възможни смущения за клиентите на ЧЕЗ", допълва дружеството.

При изпълнение на годишната профилактика временно се изключва електрозахранването към потребителите. Клиентите на компанията могат да се запознаят с графика на плановите прекъсвания, който се публикува ежеседмично в регионалните и националните ежедневници, както и на интернет страницата на компанията.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?