Чичото на лидера на Северна Корея е уволнен, негови приближени са екзекутирани

Чичото на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, който дълго време бе представян като негов наставник, бе свален от важния си пост в армията, а някои негови приближени са екзекутирани, съобщи Франс прес, позовавайки се на южнокорейски източници.

На изслушване в парламентарна комисия южнокорейските разузнавателни служби посочиха, че Джан Сон-тхек е свален от поста заместник-председател на Комисията по национална отбрана - най-могъщия ръководен орган в КНДР.

 

Ако бъде потвърдено, уволнението на Джан Сон-тхек ще е най-значимото политическо събитие в държавното управление на Северна Корея, откакто Ким Чен-ун дойде на власт през декември 2011 г., след като баща му Ким Чен-ир почина от сърдечен удар, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

 

На спешно свиканото извънредно заседание с парламентарната комисия южнокорейското разузнаване е заявило, че Джан неотдавна е бил свален от поста си, а двама негови близки сътрудници са били публично екзекутирани в средата на ноември, съобщи южнокорейски депутат.

 

"Всички членове на армията са били известени за екзекуциите. Оттогава Джан Сон-тхек е в неизвестност", добави източникът.

 

Джан Сон-тхек е съпруг на сестрата на Ким Чен-ир и в продължение на десетилетия бе един от най-важните хора в държавното управление на Северна Корея, ръководено от три поколения на рода Ким (дядо, баща и син) от края на Втората световна война. Той е наставлявал племенника си в първите му стъпки начело на държавата.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?