Чили изпревари Израел по темп на ваксиниране

Чили изпревари Израел по темп на ваксиниране

Чили изпревари Израел като страната в света, ваксинираща най-много хора срещу коронавирус на 100 жители, предаде ДПА.

Днес имаме нов повод за гордост. Чили зае първо място в световната класация по брой дози, разпределени сред 100 жители, съобщи с туит правителството на южноамериканската страна след актуализирането на статистическия портал "Нашият свят в данни" (Our Wolrd in Data).

Съгласно новите данни в Чили са поставяни средно 1,08 дози дневно на 100 жители през последните седем дни, докато за Израел показателят е 1,03 дози.

Общо в страната с население 18 милиона души поне по една доза ваксина е поставена на 4 176 094 граждани от началото на кампанията през декември или на над 21 процента от населението.

Чили, наред с Мексико и Коста Рика, е сред латиноамериканските държави, които първи започнаха да ваксинират населението си и рано договориха закупуване на ваксини. В резултат страната успя да си гарантира 35 милиона дози, 10 милиона от които вече са пристигнали. Повечето са на китайската компания Sinovac.

Въпреки ваксинационната кампания Чили все още отчита високи нива на разпространение на коронавируса с над 5000 нови случая дневно за няколко последователни дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?