Чили си спомня за 40-ата годишнина от преврата на Аугусто Пиночет

Роднини на жертви на режима на Пиночет по време на възпоменателна церемония в град Валпарайсо

Чили отбелязва 40-ата годишнина от преврата на генерал Аугусто Пиночет срещу социалистическото правителство на Салвадор Алиенде, предават осведомителните агенции в сряда.

Превратът беше извършен на 11 септември 1973 г. По време на диктатурата, продължила до 1990 г., загинаха 3200 души, 38 000 бяха измъчвани, а стотици изчезнаха безследно.

По повод трагичната годишнина 1000 души се събраха по призива на социалните мрежи в квартала Ла Монеда. Там те легнаха на земята за 11 минути, за да си спомнят, че президентският палат на Алиенде беше бомбардиран от силите на Пиночет именно на 11 септември.

Същевременно протестиращи по повод 40-годишнината от военния преврат в Чили влязоха в сблъсъци с полицията, хвърляйки камъни и коктейли "Молотов" и издигайки горящи барикади, предаде Асошиейтед прес. Полицията арестува 13 души сутринта и съобщи, че при сблъсъци през нощта е бил ранен полицейски служител.

Годишнините от преврата през 1973 г., довел на власт диктатора Аугусто Пиночет, често пъти е съпроводен с насилие, отбелязва АП.

По повод трагичната годишнина правителството на десноцентриста Себастиан Пинера и левицата на бившата президентка Мишел Бачелет, която се бори за преизбиране, организираха отделни възпоменателни прояви.

Годишната от преврата се отбелязва и с десетки пиеси, книги, фотоизложби, документални филми.

Бачелет отбеляза трагичната годишнина и като посети Вила Грималди на един от хълмовете край столицата Сантяго. Сега имението е парк, но по време на диктатурата е било един от най-зловещите центрове за задържане. В него Бачелет и майка ѝ са понесли мъчения, за които бившата президентка предпочита да не говори. Преди време майка ѝ сподели, че става дума за нещо непростимо. След това задържане двете жени са заминали в изгнание в Австралия и Германия.

Шейсет и една годишната Бачелет е лекар по образование и беше президент на Чили от 2006 г. до 2010 г. После оглави агенцията на ООН за жените, преди да започне битка за преизбирането си за президент.

Баща ѝ генерал Алберто Бачелет заемаше висш пост в министерството на отбраната по времето на Алиенде. Той беше задържан след преврата, съден за измяна и почина в затвора на 51 години през 1974 г. Преди две години чилийското правосъдие започна разследване за обстоятелствата около смъртта му.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?