Чилийската телевизия показа видео с блокираните под земята миньори

Чилийската телевизия показа първи кадри с блокираните под земята 33 миньори, предаде Франс прес. В материала, част от който бе излъчен по обществената телевизия Ти Ви Ен, те изглеждат спокойни и обясняват как са се организирали на почти 700 метра под повърхността. Показани бяха само кратки откъси от 45-минутното видео, което вече бе изгледано от семействата на миньорите.

Материалът е бил заснет с микрокамера, спусната под земята с една от сондите, които служат за снабдяване на блокираните работници с храна, вода и лекарства.

Специалисти от космическата агенция на САЩ НАСА консултират чилийското министерство на здравеопазването по въпроса за оказването на помощ на блокираните под земята миньори. От полетите в космоса САЩ имат голям опит при продължителното пребиваване на човек в затворено пространство. Това може да помогне чилийските миньори да издържат при аналогични условия през седмиците или месеците, които им остават, преди да бъдат извадени на повърхността, смятат експерти.

Четирима експерти от НАСА ще пристигнат в Чили, за да се включат в спасителната операция, потвърди чилийският министър на здравеопазването Хайме Манялич.

33 миньори - 32 чилийци и един боливиец, са блокирани на близо 700 метра под земята след срутване в медна мина в Северно Чили на 5 август. Спасителите прогнозират, че изваждането им на повърхността може да отнеме до четири месеца. Блокираните от 21 дни под земята миньори са в прилично състояние, въпреки загубата на тегло и обезводняването, съобщи чилийският министър на здравеопазването.

Направен от разстояние медицински преглед е показал, че мъжете са загубили между 8 и 10 килограма през първите 17 дни след срутването в мината - преди да бъдат открити и да им бъдат спуснати първите порции храна.

Инженери планират да спуснат на миньорите миниатюрни прожектори, за да им помогнат да издържат на дългата скука. Планира се да им бъдат спуснати футболни клипове с Марадона, Пеле и Роналдиньо.

Споделяне

Още от Свят