Чилийски учени създадоха разтворими във вода пластмасови торбички

Чилийски учени създадоха разтворими във вода пластмасови торбички

Чилийски учени представиха разтворими във вода пластмасови торбички, които не замърсяват околната среда, съобщи Франс прес. При производството на тези торбички петролът е заменен с варовик.

"Продуктът ни е дериват на варовикова скала, която не влияе върху околната среда", заяви ръководителят на фирмата Роберто Артете на пресконференция в Сантяго. Артете и Кристиан Оливарес са инициатори на проекта. Те се надяват новият продукт на базата на разтворимия във вода поливинилов алкохол да бъде пуснат на пазара през октомври в Чили - една от първите страни в Латинска Америка, забранили използването на традиционни пластмасови торбички.

"Това е като да месиш хляб - поясни Артете. - За целта са нужни брашно и други съставки. Нашето брашно е поливинилов алкохол, а използваните от нас други съставки бяха одобрени от американското Управление за контрол на храните и лекарствата. То ни разреши да произвеждаме различни пластмасови продукти с този материал."

Освен въпросната торбичка, която се разтваря в студена вода, бе представена и друга, която се отличава с по-голяма устойчивост. Тя се разтваря в топла вода.

Споделяне

Още от Свят