Чиновнически бонуси изпразнили касата на фонд “Земеделие“

Чиновнически бонуси изпразнили касата на фонд “Земеделие“

Масово изплащане на бонуси към заплатите на служителите в Държавен фонд “Земеделие“ (ДФЗ) е изпразнило касата на ведомството и сега няма пари за ток, телефон и други административните разходи за издръжка на фонда до края на 2009 г. Това сочи актуалната план-сметка на ДФЗ, която е била представена от новия изпълнителен директор на фонда Калина Илиева на заседание на управата в четвъртък.

Така някои чиновници, които работят с европроекти, са си формирали двойни, че и тройни заплати при старото ръководство, съобщиха от фонда в петък. Имало и случаи на хора, които взели по 5 хил. лв. бонуси.

След като перото за бонуси във фонд “Работна заплата“ било изхарчено, по нареждане на старата управа на фонда близо 1.1 млн. лв. били взети от Програмата за развитие на селските райони по линия на техническата помощ. Така “възнаградените“ експерти получили пари от европейските фондове, предназначени за разработване на фермерски проекти.

В хазната на ДФЗ пък се очертал недостиг на 6 млн. лв. за текущи сметки, които сега ще се осигуряват в преразпределяне на бюджета на фонда. Това ще стане чрез пренасочване на средства, които са били предвидени за придобиване на дълготрайни материални активи.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обаче съобщи, че ДФЗ не може да си позволи да отстрани в момента чиновниците с бонуси, тъй като те имат акредитирани подписи от Европейската комисия за работа по еврофондовете. Аке се тръгне към тяхната смяна ще се блокира съвсем работата на фонда, в който и без това има 10 хил. проекта, чакащи одобрение.

В бъдеще ще се разработи норматив за получаването на допълнителни възнаграждение, каза още Найденов.

Новата управа на фонд “Земеделие“ е поискала проверка на Сметната палата по тези случаи, както и за законосъобразността на провежданите обществени поръчки.

Притеснително е и положението при предприсъединителната програма САПАРД, която също се управлява от фонда, отчела Илиева. 300 проекта на бенефициенти изобщо не са били обработени за плащане при предишното ръководство на фонд “Земеделие”, а времето за изплащане на средства по програмата изтича в края на тази година.

За да може да се навакса, ангажираните в Агенция САПАРД служители ще работят извънредно, за да се осигури възможност за изплащане на проектите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес