Чиновническо недомислие лишава българчета в Париж от качествено родно образование

Читателката на Mediapool Камелия Конакчиева, която живее в Париж, изпрати писмо, в което съобщи за недомислица, по думите ѝ, на Министерството на образованието и науката. Министерството хем дава повече пари за българско образование на децата на сънародниците ни във френската столица, хем качеството на обучението се намалява, защото някои деца са принудени да посещават смесени паралелки, без да има необходимост от това, твърди читателката ни. Ето какво пише читателката:

Честити четири български училища на град Париж. Склонна бях да се зарадвам, когато един дребен, частен проблем възникна: моите синове вече нямат клас! Защото нито едно от тези четири училища не може да ми го предложи...

От 2009 до 2014 година децата ми можеха да учат в съответните самостоятелни класове, с по пет-шест другарчета на същата възраст и ниво на познания. За да се случва това с около 200 деца в Париж, българската държава даваше грубо 100 000 лева (годишно).

Тази година обаче компетентната дирекция в българското образователно министерство реши, че трябва да се приложи принципът на конкуренцията, за да станел образователният процес по-качествен и по-евтин!

В резултат държавата отпуска тази година за същите около 200 деца грубо 130 000 лева, а догодина ще са 150 000 на общо четири училища, намиращи се в центъра на Париж в район от 6 км. Само че парите отиват за три сгради, вместо за две, за 30 учители вместо за 12, за 4 директорки и т.н. А аз отново трябва да плащам по 300 евро на дете, но вече не за редовно обучение в съответния клас, а за смесени паралелки с по няколко нива и възрасти. По-качествено? По-евтино?

Уважаеми директори в МОН, бихте ли ми обяснили как виждате качеството и как – изпълнението на държавното конституционно задължение за безплатно (според авторката на писмото - бел. ред.) обучение по български на всеки български гражданин, където и да се намира той? (чл. 26 и чл. 36 от Конституцията на РБ).

Господа финансисти на МОН, отворете папките с предложенията ни отпреди няколко години и погледнете предложената там проста сметка: Тези 150 000 лева за 200 деца биха стигнали за сграда и за заплати (по френски трудов договор) на учители в 15 до 20 паралелки, така че същите тези 200 деца да учат всяко в своя клас и всяко едно безплатно, както му се полага.

В края на писмото г-жа Конакчиева призовава да бъде изработена законодателна рамка за държавната образователна политика зад граница, съобразена с опита на други европейски страни.

Споделяне

Още от Общество