Съдът потвърди конфликт на интереси във военното министерство

Чиновничка почивала в Бали за сметка на контролирана от нея фирма

Взривовете край Петолъчката

Чиновничката в Министерството на отбраната, която ходи на почивка на остров Бали за сметка на контролирана от нея фирма, е в конфликт на интереси. Това реши Софийският административен съд.

 

Фирмата "Берета Трейдинг", която е собственик на гръмналите складове край Петолъчката, е предоставила на служителката Хени Шиякова туристически ваучер за дестинацията "Бали и Сингапур или по избор", от който тя се е възползвала.

 

В същото време обаче тя е наблюдава изпълнението на договор на фирмата с Министерството на отбраната за утилизация на боеприпаси.

 

Шиякова може да обжалва решението пред Върховния административен съд.

 

От Министерството на отбраната съобщиха, че Шиякова е в болнични от шест месеца, а ако решението за конфликт на интереси бъде потвърдено на всички инстанции, ще бъде отстранена.

 

По-рано от ведомството обясниха, че служителката се труди в дирекция "Инвестиции в отбраната" на МО и пряко се занимава с обществените поръчки. Сигналът за конфликта на интереси е бил даден от Инспектората на ведомството и служба "Военна полиция".

 

Случаят е станал известен през 2010 година, а Шиякова е била на въпросната екскурзия една година преди това.

 

Не става ясно защо ръководството на МО е преценило да остави въпросната служителка да работи в най-чувствителната сфера на корупционнно влияние – обществените поръчки, вместо да я пренасочи към друго "по-безопасно" работно място.

 

Случаят излезе в публичното пространство миналата година, след като се взривиха складове на фирмата "Берета Трейдинг", като при инцидента загинаха трима души.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?