На първа инстанция:

Чиновник получи осем години затвор заради "военното НДК"

Съдът уважи и иск на МО за над 11 млн. лева

Чиновник получи осем години затвор заради "военното НДК"

Бившият главен секретар на агенцията "Военни клубове и информация" към министерството на отбраната (МО) Иван Иванов получи осемгодишна присъда на първа инстанция по делото за т.нар. "военно НДК".

 

Софийският военен съд е уважил и гражданския иск на Министерството на отбраната за повече от 11. 7 млн. лева, а обвиняемият трябва да заплати и 41 000 лева съдебни разноски.

 

Иванов е лишен и от правото да заема ръководна или отчетническа длъжност за срок от 10 години.

 

Присъдата подлежи на обжалване пред Военно-апелативния съд, но на този етап е най-големият успех на магистратите с пагони, които показаха изключително слаби резултати на фона на засипващите общественото пространство от години информации за далавери в министерството. Въпреки ниската си ефективност военните прокурори обявиха присъдата на Иванов с констатация, че "подобрената организация на работа във военните прокуратури през последната година и усилията на магистратите с пагони и военните разследващи полицаи започнаха да дават своите резултати".

 

Иванов бе изправен пред съда през 2013 г. за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка.

 

Той бе обвинен, че в качеството си на упълномощено длъжностно лице е сключил от името на министерството договор за проектиране на стойност над 400 000 лв. с търговско дружество от София, а при изпълнението на договора, не е упражнил правото си на контрол и приел без забележки изготвения проект със съществени недостатъци.

От приемането на този некачествен проект са последвали щети за Министерството на отбраната на стойност повече от 40 000 лева.

Освен това според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки Иванов съзнателно е сключил неизгоден договор за строителство и от това е произлязла значителна вреда за Министерството на отбраната в размер на повече от 11.7 млн. лева, съобщиха от прокуратурата в четвъртък.

 

Мегаломанският комплекс в центъра на София все още стои недовършен и не се използва от държавата. Плановете на правителството са в бъдеще в сградата да се нанесе Софийският районен съд, но докато това стане строежът ще продължи да изпълнява функциите на паметник на съмнителните практики във военното министерство и мудната държава.

 

Според оценки на военното министерство досега в строежа са налети над 30 млн. лева.

 

Решението за строителството бе взето през 2004 г. от тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. То се проточи и по времето на приемника му Веселин Близнаков, също от квотата на НДСВ.

 

Строежът се движеше от вече закритата Изпълнителна агенция (ИА) ''Военни клубове и информация'', оглавявана дълги години от Стоян Стоянов – Стуци, станал известен със скъпата си кола ''Ламборгини".

Споделяне

Още по темата

Още от България