Чиновници от еврозвена със спрени пари с бонуси като изрядните

Чиновници от еврозвена със спрени пари с бонуси като изрядните

Ден, след като вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви, че чиновниците от агенциите със спряно еврофинансиране ще получат бонуси към заплатите си, макар и по-ниски от на останалите, премиерът Сергей Станишев, заяви че и това ограничение може да отпадне в следващите няколко месеца.

На редовното си заседание в четвъртък, правителството реши да даде премии в размер на три заплати на администрацията, работеща с еврофондовете. Изключение правят Държавен фонд "Земеделие" и агенциите по ФАР в регионалното и финансовото министерство, чиито служители ще вземат по една заплата като бонус. Премиите се раздават като признание за добре свършената работа на служителите, но и като антикорупционна мярка, обясни вчера Плугчиева. Тя искаше да лиши служителите на аграрното министерство от бонуси като наказателна мярка, но в четвъртък стана ясно, че идеята ѝ не е била приета.

В петък Станишев пък каза в кулоарите на Народното събрание, че въпреки вчерашното решение служителите в звената, които Брюксел обяви за корумпирани и непрозрачни, да вземат по-малки бонуси, "ако се поправят и постигнат по-добри резултати в следващите месеци това може да бъде променено".

Той допълни, че все пак ще се прави оценка на работата и постиженията на всяко ведомство, отговорно за усвояването на европейските фондове, и бонусите ще се определят въз основа на тази оценка.

"За да може тези, които вършат отлична работа да получат допълнителни средства, а тези, които не – няма", каза Станишев.

Той припомни, че от Еврокомисията винаги са поставяли пред българските власти въпроса за недостатъчния административен капацитет.

По думите му, много качествени експерти след влизането на България в ЕС са отишли да работят или в европейските институции или в частния бизнес. "Винаги ни е отправяна настоятелна препоръка да се намерят начините да се стимулират финансово, в това число и работата на експертите, които работят с еврофондовете", каза още той.

Споделяне

Още от Бизнес