Чиновници парашутисти стават шефове в КФН

Още хора заемат ключови постове във финансите през задния вход

Изслушването на "прекрасния кандидат", вече председател на КФН Бойко Атанасов. Снимка: Архив БГНЕС

Управляващите продължават да ползват отслабения заради оттеглянето на опозицията парламент, за да прокарат поредните удобни и далеч не безспорни кандидатури на ключови постове във финансовите регулатори.

Преди десет дни бившият шеф на данъчните Бойко Атанасов, за когото източници на Mediapool твърдят, че е близък до интересите на депутата Делян Пеевски, оглави Комисията за финансов надзор (КФН). Сега той предлага бившата си колежка в НАП – Илиана Христова, за свой заместник в КФН, отговарящ за най-проблемния сектор – застраховането, научи Mediapool. Понастоящем Христова е териториален директор на най-важната дирекция в НАП – столичната, пост, който бе заеман в миналото от самия Бойко Атанасов. Твърди се, че Христова е много близък негов човек. Тези дни в нейната дирекция е правена проверка на ГДБОП, но за нея няма публична информация.

Името на Христова нашумя покрай списъка на депозантите във фалиралата КТБ. Оказа се, че служителката е оглавила столичната НАП през юли 2013 г. с вече натрупан влог от 105 205 евро и е продължила през следващите години да спестява, като в КТБ е имала максимална наличност от 113 095 евро при затварянето на банката.

Не е публично известно Христова да има поглед или професионален опит, свързан със застрахователния сектор, който трябва да надзирава.

За инвестиционния надзор пък се предлага доскорошната юристка в Министерството на финансите, която в последната година е шефка на Държавната комисия по хазарта – Мария Филипова. В миналото е работила и в агенцията за приватизация. Вероятно аргументите в полза на кандидатурата на Филипова са, че опитът ѝ в приватизационния контрол и в хазарта ще ѝ помага и в надзора на капиталовия пазар.

Ако Илиана Христова и Мария Филипова бъдат избрани във финансовия надзор, КФН окончателно ще оформи имиджа си на придатък на Министерството на финансите. Доскорошната шефка на "независимата" комисия Карина Караиванова беше зам.-министър на финансите, преди да оглави КФН. Същия пост заемаше и новоизбраният шеф на надзора Бойко Атанасов. Ако в органа бъдат избрани и другите две чиновнички от МФ, трудно ще може да се вярва в независимостта на надзора от изпълнителната власт.

Критики за влияние на МФ имаше и миналата седмица при избора на новия подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор" Радослав Миленков. Той е работил заедно с министъра на финансите Владислав Горанов в Общинска банка и бе спуснат изненадващо от новото правителство на ГЕРБ в края на 2014 г. във Фонда за гарантиране на влоговете в банките дни, преди да започне изплащането на влоговете от фалиралата КТБ.

Запълването на ключовите постове във финансовите регулатори през парламента в последните седмици минава напълно формално, без почти никакви въпроси и дебат. И Бойко Атанасов, и Радослав Миленков бяха одобрени с единодушие от народните представители.

Споделяне

Още от Бизнес