Чиновници скрили от новия агроминистър истината за спрените пари за млекари и месари

Чиновници скрили от новия агроминистър истината за спрените пари за млекари и месари

Чиновници скрили проблемите със спряното финансиране на проекти по САПАРД за месопреработватели и млекопроизводители, когато новият министър на земеделието Мирослав Найденов поискал от тях разяснение във връзка с посещението на евроекспертите в последните дни. Това поясни Найденов пред БНР в неделя.

Той допълни, че е заварил "изключително неприятна и тежка ситуацията" в министерството.

"Още в първия работен ден се срещнах с месопреработвателите и месопроизводителите заради спрените средства в този сектор”, заяви министърът като поясни, че кореспонденцията между министерството и ЕК е била в лошо състояние, а нашите чиновници и европейските "са говорили на различни езици".

Найденов каза още, че България е получила три месеца отсрочка за вписване на некоректните фирми в забранителния списък. "Намерихме разбиране и ни дадоха кредит на доверие, който се надявам да оправдаем", допълни той.

От ЕК са направили компромиса и да не се вписват в списъка и добросъвестни фирми, които са в нарушения със задна дата. Ако обаче се докаже, че те съзнателно са извършили нарушения, ще връщат получените средства.

"Лично за себе си аз знам кой е виновен. Това е ръководството на фонд "Земеделие” и Агенция САПАРД, които с неглижиране поставят под въпрос средствата за добросъвестните бенефициенти", каза още новият министър.

Той се оплака, че няма никаква комуникация между него и ръководството на фонд "Земеделие". "Аз ги повиках още първия ден да ми обяснят каква е ситуацията, но те скриха част от истината и трябваше да събирам информация по странични пътища", обясни той и обяви, че това ръководство на фонда ще бъде сменено след структуриране на управителния съвет.

Найденов потвърди, че са констатирани престъпления в Агенцията по горите. Според него абсолютно същите афери със заменки на земи са правени и в самото агроминистерство.

"Още в първите дни разпоредих проверка в министерството и мога да гарантирам, че няма да има никакъв чадър. В разговорите ми с ДАНС и прокуратурата се оказа, че досега е имало чадър върху тези сделки”, каза още той.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?