Административната "релокация"

Чиновници вече отказват да се местят от София

Експерти предлагат служителите да работят от къщи, вместо да обикалят страната

Иво Маринов, Сн. БГНЕС

Пет-шест души от администрацията на икономическото министерство, ангажирани с дейността “туризъм”, са отказали категорично да се местят в Пловдив, каза в четвъртък зам.-икономическият министър Иво Маринов с ресор туризъм, цитиран от БТА. Другите им колеги са съгласни, но при определени условия, допълни той.

С туристическата дейност в министерството са ангажирани 42-ма души. Служителите на Националния туристически информационен център към министерството ще останат обаче в София, каза Маринов. Така на практика дори самият ресор туризъм в МИЕТ ще се разпокъса между София и Пловдив.

На останалите служители, които са готови да се преместят в града под тепетата след като стане готов анализът, ще им бъдат предложени конкретни условия, допълни той. Очаква се да им бъде предложено съдействие при намирането на работа за втория член от семейството, а за децата – на място в детски градини, повтори той думите на колегата си - земеделският министър Мирослав Найденов, казани вчера.

Функционалният анализ за преместването на дейността "туризъм" от София в Пловдив ще е готов до две седмици, съобщи още Маринов.

Двуседмичният срок за изясняване на концепцията за изнасяне на части от централната администрация извън София е определен от премиера Бойко Борисов, уточни в сряда пред Mediapool министър Томислав Дончев.

Президентът убеден, че местенето е положителен процес

Нашумялата в последните дни тема с местенето на висши държавни структури из страната бе коментирана и от президента Росен Плевнелиев по време на първото заседание на Съвета за икономическо развитие и социални политики.

"Аз съм убеден, че това е положителен процес. Той трябва да бъде много добре обоснован и интегриран в държавната стратегия, включително и за стимулиране на икономиката и новата индустриална политика”, каза президентът.

"Ако искаме да правим клъстър земеделие и производство на храни, Държавната агенция по храните или Държавната агенция по зърнопроизводство е добре да бъде в Русе, Варна или Добрич – по-близо до фабриките, по близо до мястото, където ние искаме да развиваме тези сектори", даде пример Плевнелиев.

Нормално е специализираните държавни агенции, свързани, примерно, с туризма, да бъдат там, където правим туризъм, а свързаните с информационни и комуникационни технологии да останат в София, защото София е естественият център на тази толкова важна бъдеща индустрия. Добре е институциите да бъдат близо до клъстърите, но и това трябва да съответства на желязна логика, продължи разсъжденията си президентът.

Георги Прохаски: Чиновниците да работят от къщи, вместо да обикалят страната

Вместо да се преместват цели структури на държавната администрация в провинцията, по-добре и по евтино ще бъде техните служители да работят от разстояние през интернет, коментира идеята на правителството от последните дни председателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Георги Прохаски. Той посочи, че все пак е възможно от София да бъдат изнесени някои звена, но само там, където наистина се налага.

Обслужването от изнесени работи места набира все по-голяма популярност в Европа, особено в скандинавските страни, коментира Бленика Джелепова, експерт в ЦИР. По думите ѝ в структурите на Европейската комисия в Брюксел има служители, които работят поне веднъж седмично от домашния си компютър.

Центърът за икономическо развитие работи по проект, финансиран от Оперативна програма "Човешки ресурси" – "Телеуъркинг: нов начин на работа и живот". Целта му е именно да се популяризира идеята за работа от разстояние.

В България от 2010 г. има национално споразумение между представители на синдикалните и работодателските организации за прилагането на дистанционна работа. В края на 2011 г. бяха приети промени в Кодекса на труда, които уреждат законово специфичните трудови правоотношения при работата от разстояние.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?