Чиновниците - в нашите курорти на половин цена, разликата - от бюджета

Чиновниците - в нашите курорти на половин цена, разликата - от бюджета

Туристически сдружения се оплакаха от настъпващата в бранша им криза и в хор поискаха държавата да ги спасява с "екстремни" антикризисни мерки. Сред мерките, които основно опираха до държавни инжекции под различна форма, туроператорите поискаха да се раздават ваучери за евтина почивка на държавни чиновници в българските курорти, намаляване на ДДС за туристическия бранш, поевтиняване на концесионните такси за плажовете, безплатни визи за чужди туристи, поемане на летищните такси на чартърни превозвачи.

Мерките бяха предложени от туристическите сдружения на заседание на държавно-обществената консултативна комисия по въпросите на туризма към Министерския съвет. То се проведе в понеделник и бе ръководено от вицепремиера и външен министър Ивайло Калфин, който е ръководител на комисията.

След срещата Калфин съобщи, че отливът на чуждите туристи от България е 20% от началото на годината. Той очаква да е същият и спадът на летовници от българските курорти. Вицепремиерът предположи, че намалелият приток на чужденци, почиващи у нас, донякъде ще се компенсира от българите, защото и те рязко са ограничили пътуванията си зад граница.

Черните прогнози за бъдещето на отрасъла накараха туристическите сдружения да проявят изключителна активност в посока държавата да ги субсидира по разнообразни начини. Последното им предложение е държавата да поема до 50% от стойността на пакета за почивка на държавен служител в наш курорт. В замяна хотелиерът ще предоставя една или две безплатни нощувки – в зависимост от продължителността на престоя и цената на пакета. Сдруженията предлагат половината от ваучерите да се плащат от фонда на ведомствата за храна, дрехи и т.н., (фонд СБКО), който е в размер на 3% от бюджета за заплати.

Предложението ми се струва разумно и ще запозная премиера Сергей Станишев с него, каза сдържано Калфин и добави, че колкото и то да е "разумно", всеки разход на държавната администрация ще се гледа под лупа, тъй като правителството среща големи трудности в реализирането на приходната част от бюджета.

Калфин призна, че може да има актуализация на държавния бюджет и буферът от 10% от парите за ведомствата, които сега са замразени, може да се увеличи.

На традиционното искане на бранша за намаляване на данъка върху добавената стойност за хотелски услуги (храна и нощувки) от 7 на 5 процента, каквато да бъде и ставката за всички туристически услуги, облагани сега с 20 на сто, Калфин отговори, че това няма как да стане в рамките на тази година, освен с промяна на закона за бюджета.

В условията на криза предпочитаме да не "пипаме" данъците и те да останат стабилни, каза още Калфин. Въпреки това вицепремиерът се ангажира да се направи оценка на ефекта от въвеждане на намален ДДС за хотелиерите и останалите, заети в туристическия бранш. "Аз лесно мога да кажа как това ще се отрази върху държавната хазна, но някой трябва да ми каже какви ще са приходите в сектора", каза Калфин.

Регионалният министър Асен Гагаузов пък е обещал на туристическите сдружения да намали с 50% таксите, които концесионерите на плажове плащат. Това ще стане само ако концесионерите се ангажират, че ще намалят цената на туристическия продукт и от тази мярка спечели крайния потребител, каза още Калфин.

В близко време държавата ще отговори и на предложението на бранша да отпаднат летищните такси за чартърните превозвачи. Това са приходи, които са залегнали в инвестиционните програми на българските летища, обясни Калфин. Според него те едва ли ще са склонни да се лишат от тях. Вариантът и тук е държавата да плаща вместо превозвачите.

Правителството ще включи туристическият бизнес в списъка на отраслите, които могат да се възползват от втория транш от 150 млн. лева за Българската банка за развитие, чийто общ капитал ще е 500 млн. лева.

Друга отстъпка за бранша е свързана с визите за руските граждани. От средата на месеца те се издават не само в консулството ни в Москва, но и в изнесен визов център. Услугата се извършва от частна фирма, която взима такса от 11 евро за всяка виза. Българската държава е решила да плаща таксата вместо руснаците. Разходът ще е около 1.5 млн. евро на година, каза Калфин.

Браншът обаче настоява държавата да поеме и част или цялата стойност на визата, която е 35 евро. Според Калфин обаче това ще се изтълкува от ЕС като недопустима държавна помощ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?