Чиновниците и полицаите ще си плащат здравните вноски

Чиновниците и полицаите ще си плащат здравните вноски

Над 250 хил. държавни служители, полицаи, военни, прокурори, съдии и надзиратели да започнат сами да си плащат здравните осигуровки.Такова предложение е обсъждано в комисията за публични политики на БСП, чийто председател е Георги Пирински, съобщава "24 часа".

Идеята, която срещнала подкрепа, била лансирана от депутата д-р Емил Райнов - бивш зам.-министър на здравиопазването. Заседанието било по повод отчета за едногодишното управление на кабинета "Орешарски".

За същата мярка отдавна настояват Българският лекарски съюз и бизнесът. Целта е да се увеличат приходите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Според груби изчисления подобна реформа може да вдигне приходите в НЗОК с 50-100% спрямо предвидените в тазгодишния бюджет 1.8 млрд. лв. от осигуровки. Така приходите може да минат 3 млрд. лв. на година, сочат разчетите.

В момента 1.8 млн. българи, които си плащат здравните осигуровки, издържат още 1.2 млн., се чуло на заседанието на комисията. Причината е, че независимо кой е на власт, държавата не плаща редовно и навреме осигуровките. При реформа осигуровките ще се удържат всеки месец при изплащане на заплатата, както е в частния сектор. На практика в момента държавата взема от приходите от данъците на здравноосигурените българи, за да покрива осигуровките на останалите.

Идеята държавата да престане да плаща за тези над 250 хил. души се подкрепя и от здравния министър Таня Андреева.

Ако предложението бъде одобрено, това означава, че от заплатите на чиновници, военни, полицаи и др. ще се удържат по 3.8%. Останалите до 8% ще се покриват от работодателя, в случая - държавата. За да не се намаляват заплатите им, е обсъждано те да бъдат компенсирани с увеличение на заплата в размера на вноската.

Споделяне

Още от България