Чиновниците, които не искат да напуснат София, ще бъдат обезщетени с една заплата

От празните административни сгради Дянков ще прави музеи

Чиновниците, които не искат да напуснат София, ще бъдат обезщетени с една заплата

Чиновниците от звената на държавната администрация, които откажат да се преместят в други градове на страната, ще получат обезщетение в размер на една работна заплата. Това стана ясно от думите на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков в събота.

Пред радио “Дарик” той заяви, че не очаква и големи разходи за обезщетения на чиновниците и се позова на Кодекса на труда. Дянков даде пример с преместването на Агенцията по лозата и виното в Плевен, което ще струва 57 хил. лв.

Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград, Плевен са част от градовете, които ще поемат първата вълна от преместването на звена от държавната администрация. Ако тя е успешна, ще има и втора вълна преместване - към Ловеч, Враца, Габрово, за която ще отговаря министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Идеите са дългосрочни, защото ГЕРБ ще управлява дълго

Симеон Дянков поясни, че идеята му за рокадите е дългосрочна, тъй като ГЕРБ планира да е на власт дълго време.

Вицепремиерът каза, че преместването ще се осъществи много евтино, защото сградите - най-скъпото перо, ще се предоставят от общините или областните администрации. Наемът за тях, който се плаща и в София, ще отива в съответните общини, което ще е полезно за тях, поясни той.

С времето освободените от администрацията сгради в София могат да се продават, обясни още Дянков. “Аз съм за идеята тези сгради да стават примерно културни обекти. Имаме нужда от музеи. Една част от тези сгради сме говорили с Вежди Рашидов да стават музеи”, разказа още за дългосрочните управленски планове на ГЕРБ Дянков.

Градовете, в които ще бъде преместена администрацията пък, са подбрани според това дали са универитетски центрове и дали имат оптична връзка.

Дянков каза, че Агенцията по рибарство, за която се говореше, че ще бъде преместена във Варна, вероятно ще отиде в Бургас заради големия ентусиазъм на местните власти и заради по-големия улов по Южното Черноморие.

За преместването на Националната агенция за приходите във Велико Търново се аргументира с успешната работа на административния съд там и големината на териториалната дирекция, която отговаря за по-голям регион, отколкото софийската.

Дянков се позова на опита на Германия, Франция, Холандия, Швеция, където  първоначално около две трети от служителите са  приели да се преместят, но след около пет години се оказвало, че повечето служители са местни хора. Тези, които откажат, имат много по-голям шанс да си намерят работа в София, където безработицата е 2.5 на сто, посочи финансовият министър.

"Аналогът на НАП в САЩ е във Филаделфия, във Франция - в малко градче на 200 км от Париж, в Германия - в още по-малко градче край Нюрнберг", каза той.

Друг аргумент, който Дянков изтъкна, е че така администрацията ще бъде принудена да въвежда по-бързо електронни услуги.  Даде пример с НАП и митниците, в които електронната комуникация е най-силно развита, защото структурата им ги принуждава да работят плътно с регионите.

Българите ще ми благодарят за Сребърния фонд

Финансовият министър също заяви, че българите ще му благодарят заради промените в Закона за Сребърния фонд.

Той бе категоричен, че с промените, които ще позволят инвестирането на парите от фонда в държавни ценни книжа, ще го превърне в истински Сребърен фонд, а не във фонд, създаден заради искане на Международния валутен фонд.

“Тя е пак принципна идея. След време хората ще ми благодарят, че съм я предложил, че съм я отстоял, че сме успели в парламента да я прекараме. Така че, тя си върви напред. Няма нищо за отстъпване. Това е много принципна идея. Пише, че има Сребърен фонд, който е за увеличаване с времето на пенсиите на българските граждани. И се пита в момента то работи ли така? Не, не работи така. Аз като питах мои бивши служители на предишния министър Орешаркси защо са го направили, знаете ли какво ми казаха? Че е дошли МВФ в 2007 г. и казали, че имат притеснения, че правителството на Станишев харчи твърде много. Трябвало някъде да сложат пари. Мислили къде да ги сложат”, разказа Дянков за идеята на предишния кабинет.

“Дайте да ги сложим в отделен фонд, но няма да го наричаме фискален фонд, защото това изглежда, че е само заради финансите. Дайте да го наречем за пенсионерите, понеже изглежда социално, звучи добре”, обясни още финансовият министър за името на фонда.

Попитан дали е склонен на отстъпление от идеята, на фона на коментарите против нея, включително отстрана на ЕЦБ, министърът каза: “Минимални аргументи. Вие вече започнахте много да преувеличавате коментарите по Сребърния фонд. Вече сме отстъпили. Аз исках да отидем директно до средното за ЕС от 70%. Просто това показва анализът. Тръгваме от 30%, защото се оказа, че е доста голяма хапка за голяма част от политиците. Но аз съм убеден, че това е правилната политика. И аз съм тук, за да отстоявам правилни политики, които ще са правилни и ще се видят след три-пет години”.

Дянков не одобрява работата на МВФ

Финансовият министър разкритикува остро и работата на Международния валутен фонд (МВФ), чиито експерти в момента са и в България в рамките на редовната пролетна мисия у нас.

Според Дянков Международният валутен фонд е част от проблемите, предизвикали кризата, а не част от решението. Затова финансовият министър е категоричен, че плащането по облигациите следващата година ще бъде финансирано с нов облигационен заем, а не с кредитна линия от МВФ.

“Относно кризата в Европа МВФ е част от проблема, не част от решението, поне засега. Сега имат нова генерална директорка, моя бивша колежка, френска финансова министърка. Надявам се, че ще се подобрят”, каза още той.

За френския министър на финансите и икономиката Кристин Лагард, която вече около година е на поста, Симеон Дянков коментира: “В тежка организация. Тя се справя доста добре, но решенията бяха взети 2009-2010 г. преди нея от бившия директор, който, както знаете, вече има доста други проблеми, та не му е до спасяването на Гърция”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?