Чиновниците по-малко и два пъти по-наказвани

Чиновниците по-малко и два пъти по-наказвани

Държавната администрация е намаляла с близо 4 400 души през 2008 година и е достигнала скромната цифра от 86 877 души, отчете министърът на държавната администрация Николай Василев. В петък той представи доклад за състоянието на администрацията през миналата година.

Според него заетите на бюджетна издръжка през този мандат са съкратени с около 50 хил. души. Намалението е най-много в три сектора – 24 хил. души от образователната сфера, 5 000 – от армията, и 17 060 от държавната администрация. Министърът съобщи още, че само от февруари 2006 година досега чиновниците са със 17 060 души по-малко.

"Администрацията може да се свие още, особено когато има световна криза и населението у нас намалява", посочи Василев.

През миналата година са създадени три административни структури, но са закрити девет. В края на 2008 г. общият брой на структурите в централната администрация е 108.

Без увеличение на заплатите тази година

Заплатите на чиновниците са скочили с 15.8% в сравнение с 2007 година. Средното месечно брутно възнаграждение е било 643 лв.

Василев съобщи, че въпреки проблемите с изпълнението на бюджета към момента не е обсъждан вариант за намаляване на заплатите на държавните служители през 2009 г. заради кризата. В същото време обаче чиновниците няма да могат да разчитат на 10 процента увеличение на заплатите си.

"Ако изобщо завършим на нивата от миналата година, ще трябва да сме щастливи”, заяви министърът.

Според него служителите, които работят с европейски програми, трябва да получават бонуси, но отбеляза, че не знае дали за тях ще има достатъчно бюджетни средства.

Двойно повече наказани в администрацията

Николай Василев съобщи, че наложените дисциплинарни наказания на държавните служители през миналата година са се увеличили повече от два пъти спрямо 2007 г. и са достигнали 1914. Уволнени са били 121 служители на Министерството на правосъдието, 112 от МВР, 7 от Министерството на извънредните ситуации, 5 от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” и 4 души от Агенция "Митници”.

Най-често налаганото административно наказание е било "порицание”.

Споделяне

Още от България