Чиновниците с фиксирано работно време от 10 до 16 ч.

Чиновниците с фиксирано работно време от 10 до 16 ч.

Чиновниците задължително трябва да бъдат на работните си места от 10 до 16 часа, а останалите два часа ще ги отработват в удобно за тях време през деня. Така кабинетът въвежда гъвкаво работно време в държавната администрация, съобщи правителствената информационна служба след заседанието на Министерския съвет в Пазарджик.

Вносител на предложението беше министър на финансите Симеон Дянков.

 

Главните секретари на ведомствата ще са отговорни за въвеждането на гъвкавото работно време. Те трябва да предложат промени в устройствените правилници на техните административни структури за установяване на работно време с променливи граници от 7.30 ч. до 18.30 ч. или друг часови период, със задължително присъствие от 10 до 16 часа, се казва в съобщението на правителството.

 

Предложенията трябва да отчитат спецификите на дейността на съответната администрация, връзката между началото и края на работния ден, периода на задължително присъствие и размера на обедната почивка при съблюдаване на задължителното отработване на нормалната продължителност на 8-часовия работен ден, се казва в правителственото съобщение.

 

Въвеждането на гъвкаво работно време в държавната администрация е правно регламентирано още от 2007 г., но до момента нямаше необходимите подзаконови наредби, обясни финансовият министър Симеон Дянков.

 

Гъвкавото работно време е удобно за родителите, които водят и прибират децата си от градина или училище, както и добра възможност за избягване на задръстванията, мотивира се Дянков.

 

Контролът дали чиновниците спазват работните часове е въведен в държавната администрация още през 2009 г. с внедряването персонални магнитни карти за всеки служител, обясни Дянков. В неговото ведомство например с карта се отчита кой кога влиза и излиза, а на всеки три месеца министрите получавали и отчет кой от служителите колко е работил.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?