Чиновниците с милиони в КТБ да се проверят, иска Десислава Атанасова

Чиновниците с милиони в КТБ да се проверят, иска Десислава Атанасова

Хората с чиновническа заплата, които са държали милиони левове във фалиралата "Корпоративна търговска банка" трябва да бъдат проверени откъде имат тези пари, смята председателят на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова пред журналисти в сряда. Тя коментира публикуваните предишния ден списъци с висши държавни и общински служители с пари в банката, която докато още работеше бе титулувана, че е на властта.

"Това, което месеци наред се насаждаше, че тази банка е банка на властта донякъде е вярно, но като че ли най-вече е на съдебната власт. Не мога да си представя, че човек със заплата в държавната администрация може да има милиони левове и то тази информация е за последните пет години, в които е функционирала банката. Не знаем обаче какво се е случвало назад в годините и дали е нямало някакви трансфери и други обвързаности, каза Атанасова.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че неговата партия проучва възможността да бъде осветен и докладът за изтеклите пари от КТБ, който бе изготвен от международната компания "АлексПартнърс", наета да проследи движението на активите на фалиралата банка.

Документът бе засекретен с мотива търговска тайна и да не се пречи на разследването, което трябва да открие изтеклите милиарди левове.

"Има наистина законодателни пречки от всякакъв характер, за да се види и там какво е положението. Това ще бъде последната крачка в осветяване на цялата истина. Изводите са за обществото, ние за нас сме ги направили", заяви Цонев.

КТБ бе затворена с решение на БНБ през юли 2014 г., а пред ноември същата година бе отнет лицензът ѝ и започна делото по несъстоятелността ѝ, което все още продължава.

Споделяне

Още от България