Чиновниците във финансовото министерство и НАП взели 170 млн. лв. бонуси за три години

170 млн. лева бонуси са раздадени от Министерството на финансите на негови служители и на служители на Националната агенция за приходите (НАП) под формата на бонуси или т. нар. допълнително материално стимулиране (ДМС) за последните три години при правителството на Бойко Борисов.

Справката е била дадена на БГНЕС от финансовото министерство по Закона за достъп до обществена информация. В началото на тази година по времето на финансовия министър Симеон Дянков тези данни са били отказани с обяснението, че възнагражденията попадат в графата лични данни и не подлежат на публикуване, макар че висшето ръководство на посочените учреждения подава имотни декларации пред Сметната палата.

Служителите във финансовото министерство са получили 20 млн. лв.

20 млн. лева под формата на ДМС са получили служителите във финансовото министерство. Данъчните са си поделили 150 млн. лв. като бонуси. Само за кризисната 2012 г. бонусите в министерството са 5.8 млн. лв. или с 1 млн. лв. повече от 2011 г.

За разлика от финансовото министерство в НАП раздаваните бонуси са намалели през годините. През 2009 г. данъчните са получили допълнително над 378 млн. лева, а през 2012 ( до края на юни) - над 128 млн. лв. Бонусите в НАП обаче зависят от приходите, а през 2009 г. приходите в бюджета от данъци бяха високи за разлика от спада им в следващите кризисни години.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?