Чиновниците затрупвали Орешарски с доноси, но той не правел политическа чистка

Няма политическа чистка на служители в държавната администрация, които участват в протестите, каза премиерът Пламен Орешарски, който миналия месец обяви, че се стреми да уволнява такива чиновници. По време на парламентарния блицконтрол в сряда той обаче разкри, че непрекъснато има сигнали.

"Оперативни данни получавам всеки ден в кабинета си, да го наречем с популярния израз "доноси", от други служители - кой с какво се занимава, често користни, друг път безкористни. Така че при мен има прекалено много информация, която, както подчертах и вие се съгласихте в изказването, е непотвърдена, поради което не е годно да се взимат управленски решения”, каза Орешарски пред депутатите.

"Единственото ми изискване към администрацията е да не саботира работата в служебен план. За съжаление, в последните месеци има няколко такива случаи, които мога да се съмнявам в саботаж, без да коментирам умишлен или неволен. Крайните резултати, обаче, са еднакви за българския данъкоплатец”, допълни той в отговор на въпрос за уволненията на подкрепящите протестите служители.

По думите му досега служител не му се е оплакал, че върху него се оказва натиск да напусне работата си.

"Не казвам, че няма такива случаи, просто никой не ми се е оплакал и не съм информиран. Нито ръководител ми е казвал, че принуждава някого да напусне работа", продължи Орешарски.

"Мисля, че в момента политическа чистка няма, особено ако го сравним с периода 2009-а - всички цифри, в какъвто и формат да ги вземете, на които и равнища на администрацията от експерти, началници, отдели и управления. Цифрите са впечатляващи през 2009-а г., а не сега", заключи той.

В средата на миналия месец по време на среща с граждански организации Орешарски обяви, че чиновниците, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат уволнявани. Той дори уточни, че получава оперативни данни за протестиращите, а такива данни се изготвят обикновено от МВР и спецслужбите. След незабавната бурна реакция на граждани и правозащитници премиерът се опита да се измъкне с обяснението, че ставало дума само за онези държавни служители, които протестират в работно време.

Асоциацията за европейска интеграция и права на човека сезира главния прокурор за изказването на премиера, а миналата седмица Сотир Цацаров обяви, че ДАНС е започнала проверка на думите му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?