Чистачка в олимпийското село се оплака от българска агресия

Гребците Василев и Божилов са искали да предпазят вещите си от кражба

Чистачка в олимпийското село се оплака от българска агресия

Чистачка в олимпийското село в Рио де Жанейро се е оплакала от агресия на български спортисти, съобщи в понеделник БНТ, цитирайки свои източници.

Бразилката е внесла жалба срещу упражненото ѝ насилие в организационния комитет на Олимпиадата.

Гребците Георги Божилов и Кристиян Василев са искали да предпазят вещите си от кражба и не са разрешили на чистачките да почистят апартамента им в тяхно отсъствие. Чистачката обаче подава оплакване за тормоз, което не отговаря на истината, се казва в официално становище на българската делегация в Рио де Жанейро.

"Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио за пореден път изразява своята тревога и възмущение от продължаващите кражби в блока на българските спортисти", е посочено в съобщението.

Българската версия на инцидента

Инцидентът е станал в неделя малко преди 10 часа сутринта. Божилов и Василев излизали, когато четири от чистачките се опитали да влязат без тяхно съгласие в апартамента им.

Двамата гребци отказали апартамента им да бъде почистван без надзор от обслужващия персонал в олимпийското село, след като предния ден от стаите им са изчезнали лични вещи.

Други български спортисти също твърдят, че са останали без мобилни телефони и таблети след почистване на стаите им в предишните дни.

Чистачките обаче проявили настоятелност, при което българите им препречили пътя и ги подканили да излязат, за да затворят вратата, тъй като им предстои излизане.

"Малко по-късно една от жените подала оплакване до администрацията на блока, че е била "обект на агресия", което изобщо не отговаря на истината", се казва в становището на българската делегация.

Поведението на обслужващия персонал е "крайно неуместно"

"Имайки предвид реалните обстоятелства, все още съществуващата постоянна опасност от кражби и нежеланието на спортистите да бъдат притеснявани, ръководството на Българската олимпийска делегация намира за крайно неуместно и спекулативно подобно поведение от страна на обслужващия персонал."

Шефовете на българската мисия в Рио вече няколко пъти са подавали жалби за откраднати вещи на български спортисти, треньори и официални лица от делегацията ни точно по време на почистване на техните стаи в олимпийското село.

Тези оплаквания досега са без никакъв резултат. Това е и причината повечето от българските спортисти да отказват чужди лица, особено от почистващия персонал, да влизат в техните апартаменти, за което е изпратен официален сигнал до координатора за България на Олимпийските игри в Рио, се казва в съобщението на родната делегация.

Споделяне

Още от Рио 2016

Какво очаквате да свърши служебното правителство?