Президентът Росен Плевнелиев:

"Чистата и свята република" е демокрация от европейски тип, а не олигархична икономика

България отбеляза 142 години от обесването на Апостола

"Чистата и свята република" е демокрация от европейски тип, а не олигархична икономика

"Модернизацията, демокрацията и европейското развитие на България нямат алтернатива. Да ги изградим заедно!". За това призова президентът Росен Плевнелиев в словото си на възпоменателна церемония по повод 142 години от гибелта на Васил Левски пред
Паметника на Апостола в София.

Държавният глава посочи, че България има и идеал, и цел, и посока, зададени от Левски и будителите и призова "заедно да се противопоставим на всеки опит да ни отклонят от правия път".

Съвременният прочит на "чистата и свята република" на Левски е демокрация от европейски тип и социално отговорна пазарна, а не олигархична икономика, каза още Плевнелиев.

Нашите предци ни избавиха от историческия срам и спасиха евреи от газовите камери и смъртта, напомни президентът риторично запита "дали днес сме изпълнени с тази толерантност към различните". По думите му няма по-удачен ден от днешния да се замислим кой е истинският патриот - човекът, който с изкривено лице сочи врага и търси удобния виновен за собствените си неудачи, или онзи, който подава ръка на ближния и работи за добруването на Родината. Отговорът намираме отново в лика на Левски, както Тончо Жечев ни напомня – националист във високото, заяви държавният глава.

Той цитира думите на Левски - "Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност".

В наши и само в наши ръце остава задачата да завещаем на идните поколения чистата и градивна любов към Родината, с която Васил Левски извървя житейския си път, каза президентът.


Символът на българската Голгота отново ни прави по-единни, защото всички ние сме равни и обединени в почитта си към най-достойния син на България, посочи още Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че помним Левски като идеолог на революцията и вдъхновител на организацията за национално освобождение, но е нужно да не забравяме и заветите му "за онази България, в която той си представяше, че ще живее свободният от тирания български народ".

Слово по повод славната и трагична годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода произнесе акад. Константин Косев, член на Общобългарския комитет "Васил Левски". Той определи Левски като "всепризнатия образец, критерий и мерило за истински лидер и ръководител".

На възпоменателната церемония се чу и стихотворението "Дякона" от седмокласничката Илона Кидикова от видинско училище. Тя е победител в конкурса, обявен от Общобългарски комитет "Васил Левски" сред участниците в клубовете "Млади възрожденци" от цялата страна.

Сред присъствалите на церемонията бяха председателят на парламента Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, патриарх Неофит, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши военни, граждани.

Паметта на Васил Левски беше почетена с минута мълчание и падане на колене.

Преди церемонията, в храма "Св. София" беше отслужена панихида за Васил Левски.

Годишнината от обесването на Апостола бе отбелязана в цялата страна. Панихида бе отслужена и в църквата "Света Богородица" в родния му град Карлово, където в сряда вечерта се състоя и възпоменателна церемония. На нея слово произнесе вицепремиерът Томислав Дончев, който цитира думите на Апостола от 1872 година: "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи".

Според Дончев почти век и половина тази мисъл е останала повече препоръка, отколкото реалност. 142 години България равнява настоящето спрямо следите, оставени от Апостола в миналото. За гордост или за срам повечето негови цели са и наши, добави вицепремиерът.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. Той е отведен в София, където е изправен пред съд. Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация.

Смъртната присъда е издадена на 14-и и е потвърдена на 21 януари 1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са екзекутирани - Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът е обесен на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-и.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?