Чистенето на София очаквано за "Титан", Домусчиеви и Вълка

Ще си поделят около 435 млн. лв. в идните пет години

Чистенето на София очаквано за "Титан", Домусчиеви и Вълка

Консорциуми около почистващата фирма "Титан" на Иво Иванов и Димитър Борисов и братята Кирил и Георги Домусчиеви, както и дружества, свързани с Румен Гайтански, известен като Вълка, си поделят чистенето на София в следващите 5 години. За услугите те ще получават милиони левове годишно от бюджета на общината и парите са повече спрямо сега плащаните от кметството за чистота.

Това става ясно от класирането на кандидатите в обществената поръчка с прогнозна стойност от 435 млн. лева за поддържането на 19 и половина ("Триадица" е разделен на две) от 24-те столични района.

Дружествата около "Титан" и Домусчиеви са избрани да събират боклуците, да мият улици и тротоари и да чистят публичната инфраструктура от сняг в 11 и половина района. Те на практика запазват досегашните си терени. Дружествата поддържат и "Витоша" и "Овча купел", за които договорите изтичат по-късно и не са в обхвата на настоящата поръчка.

Компании, притежавани или свързани с Гайтански, взимат други 8 района при положение, че до момента нямаха директен договор с общината, въпреки че индиректно обслужваха три района.

Много кандидати, липса на конкуренция

Обществената поръчка, която се превърна в една от темите за атака срещу кмета Йорданка Фандъкова по време на предизборната кампания, е разделена на седем позиции, в които влизат по три или по два района. Оферти за търга подадоха общо 10 дружества.

Въпреки на пръв поглед големия брой участници, конкуренцията на практика не беше голяма. За някои от позициите още в самото начало имаше по една оферта - на консорциуми около "Титан" и фирми на Домусчиеви. Интригата намаля допълнително след обявяването на техническата оценка на офертите, в резултат на която 6 от фирмите бяха отстранени. Така за 5 от 7-те зони, за които се търсят чистачи, интригата изчезна, тъй като остана по един кандидат. За останалите две позиции крайният избор беше между две оферти, от които едната беше от дружества, свързани с Гайтански - "Зауба" и "Грийн партнърс".

Още при отварянето на ценовите оферти на кандидатите стана ясно, че "Зауба" остава единствен кандидат за районите "Люлин" и "Красно село". В началото на поръчката конкурент за събиране на боклука от тази част от София беше и фирмата ЗМБГ, която също работи в столицата. Тя обаче се е отказала от участие, показва протоколът от поръчката.

Реално и в момента "Люлин" и "Красно село" се чистят от компания, свързана с Гайтански, макар тя да няма директен договор с общината. По документи местната власт е поверила тези райони на собственото си дружество "Чистота Искър". То обаче прехвърля голяма част от парите, които получава от общинския бюджет, към фирмата "Грийн партнърс", свързана с Гайтански. Това става чрез договор за наем на техника, за който проверка на местната власт показа, че ощетява общинската фирма. Въпреки това договорът няма да бъде прекратен, докато частна фирма, избрана след обществената поръчка, не поеме обслужването на "Люлин" и "Красно село". Вече е ясно, че тази фирма почти сигурно ще е "Зауба".

Другото дружество на Гайтански, което участва в поръчката на общината за чистене - "Грийн партнърс", имаше конкуренция за двете позиции, за които участва - зона 3, в която влизат "Изгрев", "Слатина", "Подуяне", и зона 4 с районите "Илинден", "Надежда", "Сердика". За тези части от София и в самото начало имаше най-много оферти - по 4. След разглеждането на техническите предложения кандидатите намаляха двойно.

Необосновано ниски цени

За "Изгрев", "Слатина", "Подуяне" срещу консорциум "Грийн партнърс"/БКС (свързани с Гайтански) беше кандидатурата на "Еф Си Си България", което и в момента обслужва районите. След оценката на техническите предложения и двете дружества имаха по 63 точки и спорът кой да вземе тези райони трябваше да се реши от ценовите им предложения.

След отварянето на финансовите оферти преднина имаше "Еф Си Си България", тъй като предлагаше по-ниска сумарна цена (формира се от стойността на отделните дейности като метене, събиране на отпадъци и т.н.). Комисията обаче трябва да оцени и стойностите на отделни дейности, което може да обърне резултата.

До такава оценка за предложението на "Еф Си Си" въобще не се стигнало, тъй като от комисията са решили, че някои от цените в офертата са прекалено ниски и са поискали обосновка за формирането им. Обяснението обаче е определена като "бланкетно" и необосновано. Според комисията фирмата е дала прекалено ниски цени за някои дейности и много високи за други, за да си докара по-добра оценка на този етап. За това и фирмата, единствен конкурент на "Грийн партнърс"/БКС, е отстранена от класирането и крайният резултат е предрешен.

По същия начин са се развили нещата и с избора на чистач за районите "Илинден", "Надежда" и "Сердика", където отново "Грийн партнърс"/БСК предлагат по-висока сумарна цена от настоящия чистач на районите и единствен конкурент "АЕС - Х Груп". В крайна сметка отново заради необосновано ниски цени това дружество е отстранено от процедурата и "Грийн партнърс"/БКС е класиран на първо място.

Преди да се сключат договорите с новите чистачи на по-голямата част от столицата, трябва да мине срокът за обжалване на класирането. Ако няма недоволни, общината може да подпише контрактите. Те би трябвало да влязат в сила през юни, когато изтичат настоящите договори за обслужването на районите.

По-скъпо

По договорите за почистване се плаща според единични цени на отделни дейности. Крайната сума, която общината дава на частните компании, зависи от извършената работа. Сравнение между действащите в момента договори за същите райони, които са подписани през 2015 г., и офертите, които са дали компаниите за новите контракти, показва, че за основни дейности парите се увеличават.

Така за събирането на боклуците от контейнерите и извозването им до съоръженията за третиране ще струва от 137 до 175 лева за тон без ДДС за различните позиции и изпълнители. Според предишните договори най-високата цена за това е 157 лева за тон. За повечето позиции ще са по-високи и цените за извозване на едрогабаритни отпадъци като стари мебели. По-високи цени са предложени и за механизирането метене на улици.

Като цяло общината заложи увеличаване на разходите за чистота през тази година, а един от аргументите бяха именно новите договори за чистене, в които се поставяли по-високи изисквания към техниката на чистачите, както и условия за подмяна на съдове, слагане на датчици, които да показват колко са пълни кофите, увеличаване на машинното миене и метене за сметка на ръчното.

Зоните и избраните кандидати

1. "Средец", "Лозенец", "Студентски" - прогнозна стойност (без ДДС) 68.4 млн. лева
"Титан София Център"
Сега се чисти от "Титан София Център 1"

2. "Искър", "Панчарево", "Кремиковци" - прогнозна стойност (без ДДС) 60.6 млн. лева
"Титан София Изток 1"
Сега се чисти от "Титан София Изток 1"

3. "Изгрев", "Слатина", "Подуяне" - прогнозна стойност (без ДДС) 57.36 млн. лева
Консорциум "Грийн партнърс"-БКС

Отстранени:

Консорциум "Бакс-Астон сервиз"

Консорциум "Аса София"

"Еф Си Си България"

Сега се чисти от "Еф Си Си България", "Астон сервиз" и "Бакс"

4. "Илинден", "Надежда", "Сердика" - прогнозна стойност (без ДДС) 50 млн. лева
Консорциум "Грийн партнърс"-БКС

Отстранени:

"Евроимпекс"

Консорциум "Аса София"

Консорциум АЕС-Х Груп"

Сега се чисти от "АЕС-Х Груп"

5. Банкя, "Връбница", "Нови Искър" - прогнозна стойност (без ДДС) 39.8 млн. лева
"Титан София Изток 1"
Сега се чисти от "Титан София Изток 1"

6. "Люлин", "Красно село" - прогнозна стойност (без ДДС) 41.7 млн. лева
"Зауба"

Отстранени:

ЗМБГ

Сега се чисти от "Чистота Искър"

7. "Възраждане", "Оборище" и част от "Триадица" - прогнозна стойност (без ДДС) 45.29 млн. лева
"Титан София Център"

Отстранени:

"Зауба"

Сега се чисти от "Титан София Център"

От обхвата на търга са изключени "Младост" и част от "Триадица" (сега се чистят от фирмата ЗМБГ), "Витоша" и "Овча купел" (за тях има договор с консорциум около "Титан"), както и "Красна поляна" (обслужва се от общинското дружество "Чистота Искър").

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес