Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Чистка на замесените в "ДжиПиГейт" държавни лица, нареди Борисов

Маха ги временно докато текат проверките по предполагаема схема за осигуряване поръчки за компанията

17 коментара
Чистка на замесените в "ДжиПиГейт" държавни лица, нареди Борисов

Премиерът Бойко Борисов е наредил на министрите си да отстранят държавните служители и експертите, които са споменати в журналистическото разследване на сайта "Биволъ" за мрежа от непряко свързани по сложен начин фирми, които осигурявали обществени поръчки за строителната фирма, печелеща милиони от държавния и европейския бюджет.

Всички споменати в разследването на изданието длъжности лица трябва да бъдат изпратени в отпуск или временно отстранени, докато текат проверките, възложени на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщиха от правителствената информационна служба в петък.

Тя припомня, че на 14 септември 2018 г. сигнал по повод тази публикация бе изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".

В началото на седмицата пък от прокуратурата заявиха, че "предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци". "Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ", посочиха в понеделник от прокуратурата.

Реакцията е в резултат на поредица от разкрития на "Биволъ", че сложна мрежа от консултантски фирми, сдружения и доставчици, които нямат пряка свързаност помежду си, но са разменяли съдружници и офисите им са в една и съща сграда с този на "Джи Пи Груп", са осигурявали поръчки за крупната строителна компания. Кулминацията на скандала бе арестът на двама репортери от България и Румъния след подаден от тях сигнал за унищожаване на документи по разследвания случай.  

Как е работила мрежата от фирми в полза на "Джи Пи Груп"

Схемата се потвърждава и от проверка в Търговския регистър на изданието "Капитал", което стъпва на изнесените миналата седмица от "Биволъ" данни от непублични документи за двойно счетоводство, плащани суми на длъжностни лица и експерти. Те са посочени в разкритите данни само с първите си имена, но сайтът разкрива кои са те и на тази база е проучването им в регистрите.

От Търговския регистър е видно, че посочените в разследването на "Биволъ" Татяна Бисерова Хаджиева-Делибашева и Петър Елен Петров са бивши или настоящи съдружници съответно в "Европрограмконсулт" "Алфа билд пропърти". Двамата са сред учредителите на сдружение "Достойно Утре" заедно с Лиляна Михайлова Зортева, брат ѝ Димитър Зортев, Зорница Димитрова Бошнакова, Симона Петрова Дачева и др. Същите хора, но в различна комбинация участват в още редица сдружения - "Топлина и възможност", "Приятелска утеха", "Място, наречено дом", "Достоен Пристан", "Венетица" и "Шарени гайтани", сред учредителите на които са още Мартин Бисеров Хаджиев (брат на Татяна Делибашева), Елен Петров Атанасов (баща на Петър Елен Петров), Бойка Любенова Иванова, Светослав Георгиев Павлов, Добри Тодоров Кондов, Симона Петрова Дачева, Анита Димитрова Котова, Ивета Атанасова Атанасова и др. Голяма част от тези хора не само са свързани чрез различни фирми, но и са и външни експерти в оценителните комисии за обществени поръчки, спечелени от техни партньори.

Самостоятелно Делибашева участва или е участвала като собственик или управител в общо 30 дружества и консорциуми. Сред тях са "Ем Консулт Финанс", "ЕС-Енерджи Проект", "ТБ Експерт", "Консист Консулт" и др. Срещу името на Петров пък стоят 17 компании, сред които"Алфа билд инженеринг" и "ЕмПи Проджект", в което е и Димитър Зортев. Лиляна Зортева пък е собственик в "Лиан Кънстракшън Сървисиз" (със старо име "Лиан Консулт Сървисиз") и "Евробилд БГ Груп", разкрива изданието.

Пресечната точка – на бул. "Черни връх" 59А

То посочва, че  пряка връзка на всички тези лица и фирми с "Джи Пи груп" няма, но всички те има офиси в сградата на бул. "Черни връх" 59А в София, където е централата на строителната компания. Там се помещава и общата фирма на Петров с Делибашева "Алфа Билд Пропъртис", както и управляваното от нея обединение "Енерджи Консулт". В редица обществени поръчки консултантите сочат този адрес за кореспонденция, макар да са регистрирани на други места. Всички споменати сдружения също така са първоначално регистрирани на бул. "Черни връх" 59А.

От "Джи Пи Груп" още миналата седмица отрекоха да имат нещо общо с описваната корупционна схема, както и да са изнасяли от свои офиси и да са горили документи от разследването на "Биволъ". Фирмата обясни, че тя е наемател в тази сграда и не може да носи отговорност за дейността на останалите ѝ обитатели.

Според "Биволъ" обаче собственик на земята и сградата на бул. "Черни връх" 59А е фирмата "Пи Ай", която ги купува от "Лукойл България" през 2008 г. Според Търговския регистър зад "Пи Ай" стои кипърската офшорка "Рилетто Холдинг Лимитид", а до 2014 г. е била собственост на "Болкан Инвестмънт Енд Трейд" от Белиз. Посочените в регистрацията на "Пи Ай" контакти са идентични с тези на "Джи Пи Груп". А вписванията по партидите и на двете фирми се правят от един и същ адвокат - Райчо Бойков Котов.

Адресът в София е и една от връзките на всички тези фирми с "Рила Консулт", регистрирана на ул. "Цар Асен №8", но при участие в обществени поръчки посочва за кореспонденция също "Черни връх" 59А. Неин собственик е Николай Шопов, а управител - Веселина Дункова. Фирмата участва заедно с "Консист Консулт" на Делибашева в консорциума "Рила Консист", също регистриран на "Черни връх" 59А. Бившата управителка на "Рила Консулт" Силвия Динева си е партнирала с Делибашева и в консорциум "Нов дом".

Големи и не толкова проекти

Целият този обръч от фирми е печелил редица обществени поръчки за "Джи Пи Груп" – на по-голяма стойност като третия лъч на метрото, в оценителната комисия за чийто търг е участвала Лиляна Зортева, или за по-малки проекти като санирането на блокове в Правец, където строителната компания печели поръчка след оценката на оферти от комисия с участието на Добри Кондов и Светослав Павлов от споменатите по-горе сдружения. Партньори на "Джи Пи Груп" са "Виа Конструкт Груп" (със старо име "Джи Пи Строй") и "Алфа билд инженеринг" на Петър Елен Петров. Общата стойност на подписаните договори е близо 1.7 млн. лева.

Кондов и Ивета Атанасова (от сдружението на Петър Петров "Достоен пристан") са в комисията на община Брезник, която също през 2015 г. е избрала фирми за саниране. За една от обособените позиции договор за 670 хил. лв. без ДДС е сключен с обединението "Виа Енерджи Прокет", в което влизат "Виа Конструкт Груп", "ЕС-Енерджи Проект" на Татяна Делибашева и "Инвестиционно проектиране" на Диян Златев.

През май 2016 г. в община Кричим пък договор за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации на стойност 91 500 лв. без ДДС печели ДЗЗД "Енерджи Инвест", в което 99% участие има "ЕС–Енерджи Проект" на Татяна Делибашева. В оценителната комисия са Добри Кондов и Анита Димитрова Котова (съвпадението с фамилията на споменатия адвокат Райчо Котов може да е случайно), която заедно с Делибашева учредява сдружение "Място, наречено дом". А през 2014 Кондов и Котова избират "Енерджи Инвест" да изработи проект за общ устройствен план на Правец. От това фирмата на Делибашева получава 180 хил. лв. без ДДС, дава още примери "Капитал".

Изданието акцентира и върху поръчки, възложени на "Джи Пи Груп" и "Виа Конструкт Груп" след консултантски услуги от подходящата фирма. При проект за рехабилитация на пътища и водопровод в община Етрополе от 2014 г. срещу 90 хил. лв. за консултант на местната власт е избрана "Европрограмконсулт" (на Петър Петров), а изпълнител за 5.1 млн. лв. без ДДС става "Джи Пи Груп".

В община Левски през август т.г. "Виа Конструкт Груп" пък печели договор за ремонт и рехабилитация на улици и тротоари за 1.6 млн. лв. без ДДС. Консултант отново е "Европрограмконсулт". По проект на община Своге за благоустрояване на градския парк през 2018 г. за консултант е избрана "Европрограмконсулт", а техническият инвестиционен проект е възложен на ДЗЗД "Енерджи Инвест". Предстои общината да обяви процедура и за избор на фирма, която ще извърши ремонта.

Незнайно как системата за контрол изпуснала връзките

Според вицепремиера Томислав Дончев проверки за наличие на свързани лица при европейските проекти се правят постоянно - чрез преглед на данните от всички публични регистри (Търговският регистър, Информационната система за управление и наблюдение - ИСУН, която съдържа информация за финансираните проекти, бенефициенти, изпълнители и т.н.). "Отговорните органи са задължени в процесите на избор на проекти и изплащане на безвъзмездната помощ по тях да използват и специфичен инструмент за оценка на риска от измами и нередности - "Арахне". Тази система е разработена от Европейската комисия и предоставя възможност за продължително и систематично наблюдение на данни от източници в целия ЕС по отношение на различните проекти, бенефициентите по тях, договорите за изпълнение на дейностите и самите изпълнители", обяснява той пред "Капитал".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #17
 2. Симеонов
  #16

  И сега, когато напук на цялата държавна система излизат наяве тия "извънсистемни" нарушения, някакви санкции за извършителите дали ще има? Не, разбира се - продължават да им харизват нови сладки хапки. Не безвъзмездно, естествено.

 3. Симеонов
  #15

  Ха, нови измислени извинения. Имало било система... Сериозно? И системата е някаква априорна - не зависи от въведените и блокирани информации? И Томислав Дончев взе да се излага като кифладжия. Ама то и нямаше друг начин. С каквито се събереш... Да не им посегнат само на най-свидното - обществените поръчки тоест...

 4. безпартийна
  #14
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #13
 6. Анасонлийски
  #12
 7. ARROGANT
  #11

  Отчаяна работа! Толкова много БОКЛУК > няма почистване. Още повече, че на върха наи-отгоре е седнал БУДА, организаторът и сътворител на боклукчивата грамада. "Garbage in, Garbage out"! "Боклук влезе, боклук ще излезе"!

 8. Jordan*
  #10

  Как ги запомнят толкова много фирми?! А имена като Елен знам че са от Ботевградския и Етрополския регион! Комунисти от всички партии и райони, обрахте ни отново!

 9. Коментарът е изтрит в 00:02 на 22 септември 2018 от автора.
  #9
 10. Коментарът е изтрит в 00:02 на 22 септември 2018 от автора.
  #8

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.