Чистка по върховете на Софийската градска прокуратура

Христо Динев (вляво)

Новият градски прокурор на София Христо Динев обяви в сряда пълна промяна на екипа си от заместници. Динев бе избран преди две седмици от Висшия съдебен съвет (ВСС) за ключовата позиция ръководител на най-важната част от държавното обвинение. Тогава по въпроса за заместниците той обясни, че смята да обмисли какво да прави, след като встъпи в длъжност.

 

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров реши един от главните проблеми пред Динев, след като командирова един от най-известните заместник-градски прокурори – Роман Василев – в Апелативната специализирана прокуратура. Оправданието бе, че така на спокойствие ще си пише доктората.

 

Динев смени и другата много известна фигура от екипа на бившия градски прокурор Николай Кокинов – Божидар Джамбазов. Наред с тях двамата са сменени и всички останали.

 

В четвъртък Висшият съдебен съвет ще разгледа предложенията на Динев за заместник-градски прокурори. Те са общо шестима. Интересното е, че двама от тях дори не са прокурори в СГП, а работят там като командировани.

 

Това са Чавдар Ангелов, който би трябвало да работи на постоянна позиция в специализираната прокуратура, и прокурор Куман Куманов, който бе заместник на Динев в Софийската районна прокуратура. Чавдар Ангелов бе прокурорът, който прекрати за последно делото срещу Красимир Маринов – Големия Маргин заради липса на доказателства.

 

Останалите нови шефове в прокуратурата са Зорница Таскова, която дойде в София от Пловдивската прокуратура през 2012 година и сега е говорител на СГП, Емилия Рускова (прокурор в градска от 2009 г.), Николай Русинов (в СГП от 2008 г.) и Явор Димитров (в СГП от 2009 г.).

 

"Номинираните за заместник-градски прокурори са с много добри атестации от работата си, притежават необходимия юридически стаж за заемане на длъжността си и се ползват с висок авторитет сред колегите си", се казва в предложението на Христо Динев.

Споделяне

Още по темата

Още от България