След избухването на корупционния скандал със синове на министри

Чистката в ръководството на истанбулската полиция продължава

Уволненият шеф на истанбулската полиция Хюсеин Чапкън.

Още 25-има началници на отдели и участъци на истанбулската полиция са били уволнени след провеждането на мащабната операция преди дни във връзка с разследване за корупция, в което бяха замесени синовете на трима министри, съобщава в неделя турската частна телевизия НТВ, цитирайки агенция "Доган".

Това е втората "порция" отстранени полицейски шефове, след като в петък с постовете си се разделиха други 11-има началници на отдели от полицията в Истанбул. Чистката обхвана и други полицейски структури в Турция. Преди ден двама от тях получиха и обвинения.

Сред отстранените бе и шефът на истанбулската полиция Хюсеин Чапкън. Антикорупционното разследване, разтърсило страната месеци преди местните избори през март и президентските през август, бе определено от премиера Реджеп Тайип Ердоган като "мръсна операция", целяща да подкопае неговото управление.

По думите му разследването за корупция представлявало "заговор" и "налице е явно предателство", за което ще бъде потърсена сметка по съдебен път и пред урните. Ердоган добави още, че правителството няма да допусне съществуването на паралелни структури в държавата.

Скандалът от 2009 г. се отнася до отклоняване към частни фирми на милиони евро от дарения, събрани от турската общност в Германия за ислямската благотворителна организация "Дениз фенери".

Тогава се появиха твърдения, че благотворителната организация, чиито учредители са близки до правителството, може да е финансирала със средства управляващата ПСР. В крайна сметка остана впечатлението, че случаят е бил потулен, а отговорни лица, които германското правосъдие осъди, са били прикрити. Така и не бяха намерени доказателства, че неправомерно присвоените пари са стигнали до управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят