Чистката във Враца заради "атомния" Пешко стигна до шефа на полицията

Димитър Газибарски

Директорът на Областната дирекция на МВР във Враца Димитър Газибарски е отстранен от поста, обявиха в четвъртък от пресцентъра на МВР. Това се случва само ден след решението на Газибарски да уволни полицай Цветан Благоев, който разпространи записа с циничното поведение на шефа на физическата охрана в АЕЦ "Козлодуй" Пешко Караджов.

Официалната версия е, че двете уволнения нямат общо със случая с Пешко Караджов, но това е твърде съмнително.

Цветан Благоев е бил уволнен от Газибарски в началото на август с аргумент, че е оказал "тормоз и унизително отношение" към неговия колега Тихомир Тодоров, както и заради негови публикации във Фейсбук, които са възприети от разследващата поведението му дисциплинарна комисия като заплахи.

Ден след като стана ясно отстраняването на Благоев от полицията същото се случи и с Газибарски. Той е свален от поста директор на областната дирекция на МВР във Враца и е преназначен като началник група в друг град до приключване на разпоредената от вътрешния министър комплексна проверка на полицията във Враца, съобщиха от вътрешното министерство. Не става къде е преназначен Газибарски.

Първата жертва на скандала бе самият Пешко Караджов. Дългогодишният началник на отдел ”Физическа защита“ в АЕЦ "Козлодуй" бе уволнен от ядрената централа, заради уронване на престижа ѝ.

Публичната част от историята започна през юли. Тогава полицай Цветан Благоев публикува запис на възмутителното отношение на Пешко Караджов към полицай, който пише акт на негов приятел, шофирал пиян. Действието на записа се развива през февруари в полицейското управление в Козлодуй. Самият Караджов говори видимо афектиран и вероятно – също след употреба на алкохол. Чуват се реплики като: ”Утре ще те увòлна, щото си педе**с голем!“.

След като медиите разпространиха записа, прокуратурата отново започна проверка, въпреки че една проверка вече бе прекратена без последствия. Според първата проверка арогантното поведение на Пешко Караджов е било проявено в твърде късен час и не е скандализирало много хора, а само полицаите в управлението. Тогава на Пешко Караджов му се е разминало. Интересен детайл е, че след това съпругата и синът на ръководителя на Областната дирекция на МВР са получили работа в атомната централа.

Заради скандала бе махнат и началникът на Районното управление в АЕЦ "Козлодуй" Аспарух Максимов, а месец по-късно дойдоха и новите две уволнения.

Споделяне

Още от България