"Чисто човешки" присъдите по делото "Иванчева" стреснали и Ваклин

"Чисто човешки" присъдите по делото "Иванчева" стреснали и Ваклин

Строителният предприемач Александър Ваклин, който е основен свидетел на прокуратурата срещу осъдената на 20 години затвор на първа инстанция Десислава Иванчева, се "стреснал чисто човешки" от тази присъда.

"Не съм употребен. Разбирам тежестта на присъдата, изключително тежка е. Но законодателят така е преценил", каза той пред Нова телевизия по повод решението на съда да обяви за виновни бившият кмет на столичния район "Младост" Иванчева, заместничката ѝ и Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров. Петрова беше осъдена на 15 години затвор, а Дюлгеров - на 12. 

Ваклин обясни, че "изпълнил своя дълг" - сигнализирал, че му е искан подкуп и дал възможност на институциите да работят.

По думите му делото минало при невероятен натиск над обществото през медийни и пиар похвати, идващ от защитници на Иванчева и Петрова. "Случаят е превърна в медиен и политически, а той е чисто криминален. Това е нещо, за което съжалявам", каза още той.

Ваклин отказа да разказва историята около искането на подкуп и белязването на парите. Причината - тези истории вече ги бил разказвал. 

Като страничен наблюдател е доволен, че съдът може да поведе война с корупцията, въпреки несъвършеното законодателство, което затруднява събирането на доказателства и оставените вратички за измъкване.

"С тази сложна композиция на законите за борба с корупцията – това е сериозен тест за правораздавателните органи дали ще успеят да поведат войната срещу този "рак" на обществото - корупцията", заяви Ваклин.

Адвокатът на Биляна Петрова - Емануил Йорданов, също коментира темата. По думите му след произнасянето на присъдите е имало коментари, че, ако двете са били убили бизнесмена, е щяло да има по-леки присъди.

"В СРС-тата няма нищо от нещата, в които са обвинени, на повечето места записите са неясни. В закона пише, че не може да има присъда само на база СРС-та, освен това те са използвани и в нарушение със закона. Досъдебното производство може да се използва за учебник за нарушения", каза той пред бТВ.

Бившият пиар на община "Младост" Петър Кържилов пък заяви, че "демокрацията никога не е била по-застрашена".

Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?