Читалище гони театър "Сълза и смях" от ул. "Раковски”

Читалище гони театър "Сълза и смях" от ул. "Раковски”

Ръководството на читалище "Славянска беседа” е поставило ултиматум на Нов драматичен театър ”Сълза и смях”, че ще извади принудително театъра от сградата на ул. ”Г. С. Раковски” № 127, ако до 10 януари 2010 г. не бъде сключен договор за наем в размер на 360 хиляди лева годишно, или по 1000 лева на ден. За театъра, както и за Министерството на културата, което е принципал на театъра, този наем е непосилен.

От министерството, съобщиха в четвъртък, че са получили предупредително писмо от председателя на читалище ”Славянска беседа” Петър Райжеков, който е бивш актьор от театър ”Сълза и смях”.

Сълза и смях” се намира на театралната улица на София ”Раковски” от 42 години и до момента не е плащан наем. Зам.-директорът на театъра Васил Банов каза пред Mediapool, че театърът е имал настанителна заповед, подновявана на няколко пъти от различни областни управители на София. През лятото обаче читалището печели съдебна битка, проточила се с години, и е признато за собственик на мястото, където се помещава театърът.

От театъра нямаме претенции за друго освен да продължим да се помещаваме на това място“, коментира Банов. ”От читалището искат този наем от Министерството на културата, а оттам отговарят, че не могат да си го позволят. Надяваме се да бъде постигнат някакъв компромис“, посочи той.

От министерството съобщиха, че само за последните десет години са инвестирали за ремонт и пълно преустройство на театъра над 3 милиона лева. През август миналата година са били осигурени спешно 50 хиляди лева за поправка на покрива, изгорял след пожар.

Министерството на културата изразява голямата си тревога и безпокойство от факта, че безпрецедентните действия на ръководството на читалище ”Славянска беседа” оставят на улицата над 110 изявени български актьори и пет утвърдени частни трупи, които играят на откритата сцена на театър ”Сълза и смях”, се казва в позиция на министерството.

Читалищата в България са самостоятелни юридически лица, неправителствени организации, регистрирани по Закона за народните читалища и имат собствени органи на управление и контрол.

Министерството на културата има само методически функции да подпомага и насърчава културната дейност на читалищата.

Управлението на собствеността им, какъвто е случаят със сградата на ул. ”Г. С. Раковски” № 127, е изцяло следствие от решенията на читалищните настоятелства.

Споделяне

Още от България