Член на Хизбула издал информация на Израел за атентата на Сарафово

Член на Хизбула издал информация на Израел за атентата на Сарафово

Ливанското шиитско движение Хизбула съди един от ръководните си кадри заради предателство в полза на Израел, тъй като е предал сведения за планирани от движението пет операции, включително и атентата на летище Сарафово, съобщи ливанският в. "Дейли стар".

Ръководителят на звеното за външни операции на Хизбула Мохамад Шаураба и четирима души от екипа му са били арестувани преди около месец, след като са били поставени под наблюдение за шест-седем месеца.

Благодарение на тази информация Израел е осуетил тези атаки, с които Хизбула е трябвало да отмъсти за убийството на висшия си командир Имад Мугние.

Движението Хизбула е започнало да изпитва реални подозрения, че има предател в неговите редици, когато българското вътрешно министерство го обвини в съпричастност в атентата в Бургас срещу израелски туристи през юли 2012 година.

Според него 42-годишният Шаураба е информирал за ролята на Хизбула в атентата Израел, който на свой ред препредал това сведение на българските власти.

Не за първи път шпиони проникват в редиците на Хизбула. През 2011 г. лидерът на движението шейх Хасан Насралла съобщи, че най-малко двама негови членове са признали, че работят с ЦРУ.

При атентата загинаха на летище Сарафово загинаха един българин и петима израелци.
България обяви "обосновано предположение", че военното крило на проиранската групировка Хизбула е свързана с атентата в Бургас, каквото е позицията на САЩ и Израел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?