Член на комисията по тайните дължи 10 000 лв. на държавата

Бившият член на комисията по досиетата "Андреев" и настоящ представител на Държавната комисия по сигурността на информацията Мохамед Реджеб дължи на държавата 10 000 лева, съобщи БТА. Информацията е от пловдивското управление на Агенцията за държавни вземание. Според сайта на финансовото министерство, парите са от неизплатени данъци и се дължат от фирмата на висшия държавен служител ЕТ "Президент 21- Мохамед Реджеб". В началото на тази година името на Реджеб е включено в списък на кърджалийската данъчна дирекция заедно с още 19 лица, задлъжнели към държавата с над 5 000 лева.

Реджеб е бивш шеф на кабинета на лидера на ДПС и бе назначен от премиера Сакскобургготски за член на ДКСИ под натиска на Ахмед Доган. Информация, че той има задължения към данъчните служби, пръв изнесе депутатът от ОДС Йордан Бакалов още в края на миналата година. Бакалов обясни, че по тази причина Реджеб няма право да бъде член на комисията, призвана да защитава тайните на държавата.

Днес председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова отказа да отговори на въпрос дали фактът, че дължи налози, не означава, че Реджеб няма право да заема поста. "Като председател на ДКСИ мога да оповестявам решения на комисията и отговарям само за това, което е приел органът. С тези въпроси се обърнете към г-н Реджеб", бе коментарът ѝ за Mediapool.

Със същия мотив тя отказа да коментира и дали съставът на комисията ще бъде попълнен в скоро време. В момента тя има четирима члена, защото петият номиниран отказа да мине през проверка за надеждност. Сакскобургготски все още не е посочил друг кандидат, който да заеме вакантното място.

Междувременно от Брюксел настояха това да стане час по-скоро. На въпрос дали тази препоръка ще бъде изпълнена, Маркова припомни, че по закон това е задължение на премиера и препрати към Симеон журналистическите въпроси.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?