Член на Пиратската партия бе избран за кмет на швейцарски град

Алекс Арнолд. Снимка: TorrentFreak

Член на Пиратската партия бе избран за кмет на швейцарския град Айхберг, съобщава порталът TorrentFreak.

Изборите в градчето Айхберг (в кантона Санкт Гален), където живеят 1 500 човека, са се провели на 23 септември. Кандидатът на Пиратската партия Алекс Арнолд (31 г.) е спечелил с 63% от гласовете, а на второ и трето място са кандидатите на управляващата ултрадясна Швейцарска народна партия.

Арнолд е програмист по професия. Той обещава, че като кмет ще отделя специално внимание на прозрачността в работата на федералното правителство и защитата на частния живот на гражданите.

Пиратската партия се появи през 2006 г. в Швеция, след което подобни партии бяха създадени в над 40 страни по света. Смята се, че Пиратската партия постига най-големия си успех през 2009 г., когато получава две места в Европейския парламент. "Пиратите" се радват на голям успех в Германия, където успяха да спечелят места в няколко федерални правителства.

Швейцарският клон на Пиратската партия е основан преди три години. Резултатът на Алекс Арнолд е най-добрият, постигнат от световното "пиратско" движение на подобен род избори.

"Пиратите" са за свободен и некомерсиален обмен на информация, за реформиране на закона за авторските права и патентната система. Принципът за неприкосновеност на личния живот е в основата на тяхната програма.

Споделяне

Още от Свят