Член на политбюро на Китайската компартия е разследван за корупция

Член на политбюро на Китайската компартия е разследван за корупция

Член на политическото бюро на Китайската комунистическа партия (ККП) - един от 25-те върховни ръководители на страната, е обект на вътрешно разследване за корупция, съобщи Синхуа, цитирана от Франс прес.

Сун Чжънцай, който доскоро беше партиен секретар на мегаполиса Чунцин - четвъртия по големина в Китай - е първият действащ член на политбюро, попадащ в центъра на подобно разследване за последните пет години.

"Сун Чжънцай е заподозрян в сериозно нарушаване на партийната дисциплина", се казва в съобщение на Централната комисия за дисциплинарен контрол (ЦКДК) на комунистическата партия.

Сун, бивш селскостопански министър, оглавяваше партийния комитет в Чунцин от ноември 2012 г. На 15 юли той беше отстранен от тази длъжност, а постът му бе зает от 56-годишния Чън Минър, смятан за протеже на председателя на ККП Си Цзинпин и възможен негов приемник.

Както съобщи по-рано хонконгският в. "Саут Чайна морнинг пост", сегашните събития може да окажат значително въздействие върху равновесието на силите след важния 19-и партиен конгрес тази есен. Сун Чжънцай бе разглеждан като един от най-перспективните политици от новото поколение в Китай. Според анализатори той е имал всички шансове да стане член на Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на партията - седемте представители на висшия партийно-политически елит.

През 2012 г. предшественикът на Сун на поста партиен секретар на Чунцин - Бо Силай - също стана обект на вътрешнопартийно разследване. През 2013 г. той беше признат за виновен в получаване на подкупи и присвояване на държавни средства от общо 25,44 милиона юана (4,1 млн. долара). Бо Силай беше осъден на пожизнено лишаване от политически права и конфискуване на личното имущество.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?