Член на СЕМ: Искането за радиопрограма на турски език е провокация

Член на СЕМ: Искането за радиопрограма на турски език е провокация

Създаването на радиопрограма на турски език в рамките на Българското национално радио (БНР) е провокация, обясни в сряда членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Мария Стоянова пред Нова телевизия.

Повод за нейната реакция бе предложението на ръководството на БНР за създаване на радиостанция БНР-Кърджали, която да излъчва три часа на български и три часа на турски език. Идеята е програмата да обхваща района на Кърджали, както и селата в областите Смолян и Хасково. Проектът трябваше да бъде разгледан от СЕМ във вторник, но институцията не събра кворум и не заседава.

В студиото на Нова телевизия бе и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. “Това е тенденциозно, провокация е да правиш радио на турски език. Това радио би дезинтегрирало българската нация", каза Каракачанов, а с част от неговите критики се съгласи и Мария Стоянова.

Двамата казаха, че е имало среща между директора на БНР и кмета на Кърджали по темата.

“След срещата те са си стиснали ръцете за тази програма без да имат лицензия от СЕМ", каза Мария Стоянова. Шефът на БНР Радослав Янкулов уточни по-късно, че срещата е била за наемане на общински помещения за новото радио. Искането от БНР за лицензия е подадено още преди месец, но е било върнато за допуснати грешки, каза Янкулов.

Пред бТВ Радослав Янкулов, чиято оставка се иска от значителна част от журналистите в БНР, допълни, че предложението е било да се изработи радиопрограма, която да покрива трите региона. Той не отрече, че и сега програма "Хоризонт" на БНР покрива цялата територия на страната.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?