Член на СЕМ подаде оставка заради конфликта Минеков-Кошлуков

Ивелина Димитрова, сн. БГНЕС

Членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) от президентската квота Ивелина Димитрова е подала оставка. Повод за нея е конфликтът между министъра на културата Велислав Минеков и директора на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков.

Според Димитрова медийният регулатор е реагирал неадекватно на този конфликт, пропуснал е момента да влезе в ролята на медиатор и възможността за дебат по важните въпроси за медиите.

За оставката се разбра от позиция на прессекретариата на държавния глава. Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото, се казва в нея. Посочва се, че президентът Румен Радев високо цени професионализма на Ивелина Димитрова като член на СЕМ от неговата квота. Със своята работа Ивелина Димитрова оправда доверието на президентската институция и на обществото в усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България, се казва в позицията.

Служебният министър на културата поиска оставката на генералния директор на БНТ, след като медията прекъсна програмата си, за да излъчи брифинг на ГЕРБ. Минеков поиска от съвета да направи проверка, но от СЕМ отказаха с аргумента, че не могат да се месят в политиката на националната телевизия.

"Смятам, че само протоколните отговори и цитати от медийния закон във формални писма от регулатора не са достатъчни", пише по този повод Ивелина димитрова в мотивите си за оставката, цитирани от Дневник.бг. Според мен, продължава тя, СЕМ пропусна момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог, с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ. На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в публичното пространство, изразих мнение, включително и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок анализ, чрез експертно наблюдение на различните явления и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам конкретна страна по наболелия казус.

Според Димитрова само в протоколите е останало желанието за по-професионален разговор по тревожните данни, отчетени от последната предизборна кампания. "Преди моята оставка предложението за такава дискусия бе подкрепено, както и това за фокусирано наблюдение, по повод внесена петиция в съвета с близо 3000 подписа на обществено изявени имена и професионалисти, но диалозите преди това ме накараха да разбера, че оставането ми в регулатора и моите мнения ще бъдат интерпретирани от колегите само и единствено през политическата призма. Внушенията за пристрастие, постановките и процедурните хватки - за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че нормална работна атмосфера не може да има", пише Димитрова.

"Мога да нося отговорност само за моите позиции и решения като член на регулатора, в рамките на сега действащия Закон за радиото и телевизията и подаването ми на оставка е едно от тях. Всеки бъдещ регулаторен орган обаче би бил обречен, а обществените медии ще продуцират постоянни кризи, без един не само нов закон, а такъв, който ще гарантира подобряване на медийната среда и независими обществени медии", завършва тя.

Пред "Дневник" председателят на СЕМ Бетина Жотева казва, че оставката е лично волеизявление, и пожелава успех на Димитрова в нейните нови начинания. Същевременно отказва да коментира мотивите за оставката. Ивелина Димитрова беше назначена от президента Румен Радев през юни 2018 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?