Член на Светия синод оспорва отстраняването на митрополит Симеон

Член на Светия синод оспорва отстраняването на митрополит Симеон

Членът на Светия синод Неврокопският митрополит Натанаил оспори решението на синода за отстраняването от поста на Западно и Средноевропейския митрополит Симеон. Решението бе взето на 1 декември на зимната сесия на ръководния орган на Българската православна църква (БПЦ), като членовете на синода приеха специална наредба, според която митрополит може да бъде отстранен от поста, когато в течение на две години поне една не е бил в епархията си.

90-годишният Симеон често отсъства от седалището на Западно и Средноевропейската епархия в Берлин поради тежко заболяване и належащо лечение в САЩ. Той обаче отказа да се оттегли с мотива, че държи връзка с епархията си и когато преди няколко години предложил оставката си, бил убеден лично от партиарх Максим да остане.

Когато отсъства, Симеон е посочил за свой наместник викария на епархията епископ Тихон. Той пък разгневи синодалните старци след като бе разпространена негова снимка да се ръкува топло с папа Бенедикт Шестнадесети на площад "Свети Петър" в Рим.

Митрополит Натанаил е подписал с особено мнение решението на синода за отстраняването на Симеон, като становището му бе разпространено до медиите.

Според Натанаил приемането на наредба за отстраняването на митрополити при определени условия противоречи на устава на БПЦ, който казва, че митрополитският пост е пожизнен.

Членовете на синода фактически са отстранили Симеон, заради "непиремливото" поведение на наместника му Тихон, който се спряга и за негов наследник на поста, вместо да извикат Тихон в София и да поискат обяснение за отношенията му с католическата църква и публичните му изяви в тази насока, смята Натанаил. Тихон също е отстранен от намесническия пост, без да бъдат посочени официални мотиви.

Натанаил се противопоставя и на факта, че Симеон е бил отстранен, без да бъде извикан в синода, а и "на най-големия престъпник се дава правото да има думата за защита". Не са му били осигурени и необходимите за сана му църковни права след оттеглянето.

Според Натанаил решението е било взето без нужния кворум от членове на синода.

Митрополитът подозира, че в този случай става дума за лични амбиции и ще внесе още по-голямо напрежение в ръководството на БПЦ, защото се приемат противоуставни и нищожни решения.

След като отстрани Симеон, Светият синод постанови наместник на Западно и Средноевропейската епархия да бъде Старозагорският митрополит Галактион, който да подготви и проведе избори за нов митрополит на епархията.

Смяната в епархията предизвика голямо недоволство сред вярващите в българската общност в Западна Европа и те изпратиха многобройни протестни отзиви. Недоволство предизвика и посочването на Галактион за наместник, защото неговата репутация е компрометирана от осветяването му като сътрудник на ДС.

Пълният текст на становището на митрополит Натанаил в "Още по темата"

Споделяне

Още по темата

Още от България