Член на ЦИК от БСП – обвиняем за "Софийски имоти"

Член на ЦИК от БСП – обвиняем за "Софийски имоти"

Срещу члена на Централната избирателна комисия за Европейските избори (ЦИКЕП) от квотата на БСП Румяна Сидерова предстои да бъде повдигнато обвинение за злоупотребите в "Софийски имоти". Това съобщи за Mediapool в понеделник наблюдаващият прокурор по делото Пламен Панайотов.

Сидерова е член на борда на директорите на скандалното дружество в периода 2001 – 2004 година.

Обвинението срещу нея ще бъде за безстопанственост. Като член на борда тя е имала задължение да осъществява контрол върху сделките, касаещи смесеното дружество "Симетра 1".

Там "Софийски имоти" са съсобственик заедно с фирма ЕТ "Стефани – Евелина Стефанова". Собственик на тази фирма е дъщерята на Венцеслав Стефанов, свързан с бившата силова групировка СИК.

Експертизите сочат, че в серията от сделки по вдигане на капитала, продажба на акции и апорт на имоти на цени под пазарните, общинското дружество на практика губи права върху апортираните имоти.

Вината на отделните членове на тогавашния директорски борд на "Софийски имоти" е конкретизирана след преглед на протоколите от заседанията. В същото време от прокуратурата обявиха, че работата по делото среща значителен отпор.

"Повдигането на всяко едно от обвиненията по тези дела ни коства огромни усилия. Повечето от обвиняемите се ползват с големи протекции", коментира пред Mediapool Пламен Панайотов.

Вече е започнал процесът по повдигане на обвинения по 5 нови дела, свързани с разпродажбата на общинската собственост през дружеството, станало нарицателно за корупция и източване.

Според експертизите на държавното обвинение общата щета е около 5 милиона лева. В това число влизат апортите на собственост и продажбата на акции в "Симетра 1", "Общинска застрахователна компания" и "Астрима" АД.

В общата стойност е включена и щетата от сключването на други 28 неизгодни сделки по продажба на имоти.

Обвинения ще получат още тогавашният изпълнителен директор на дружеството Тошко Добрев (Демократическа партия) и председателят на борда Симеон Симеонов (БСП). Те ръководят дружеството в "звездния" му период до 2003 година.

Симеонов се появи заедно с премиера Сергей Станишев по време на чествания на 1 май тази година.

В Софийския градски съд вече тече дело за сключване на неизгодни сделки по продажби на имоти. Там щетата се изчислява на около 2 милиона лева. По думите на Пламен Панайотов е възможно повдигането на обвинения срещу освободения преди месец шеф на "Софийски имоти" Александър Шопов.

На последното ръководство на дружеството може да бъде търсена наказателна отговорност за безстопанственост по отношение на сключените договори за отдаване на имоти под наем.

Споделяне

Още по темата

Още от България