Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Член на ВСС от кръга на Гешев е замесен в "схемата" със "златните паспорти"

18 коментара
Член на ВСС от кръга на Гешев е замесен в "схемата" със "златните паспорти"

Най-малко петима души от арабски и руски произход, кандидатствали за получаване на "златен паспорт" в България, са издали пълномощни в полза на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Новански, показва разследване на Mediapool. До 2017 година Новански е практикуващ адвокат, след което е избран за член на ВСС по предложение на Волен Сидеров ("Атака").

До влизането му в т.нар. правителство на съдебната власт, Боян Новански явно е представлявал редица граждани от трети страни, които са кандидатствали за т.нар. "златни паспорти". Mediapool разполага с информация за пълномощни, предоставени от двама руски граждани, двама йорданци и ливанец.

Потърсен за коментар, Новански заяви, че информацията ни за неговото участие в процедурите по даване на инвестиционно гражданство е "напълно невярна". Новански каза, че ако подобна информация бъде публикувана, ще се наложи "пак да пишете опровержения".

Публикация на "Капитал" от 2017 г. свърза адв. Новански с бившия директор на столичното следствие Петьо Петров, който пък е спряган за близък до Делян Пеевски. "В имотния регистър през 2006 г. е вписано, че Петров дарява на Новански имот край Созопол. Всъщност Новански представлява надарения - Оля Антонова, която също е следовател и близка до Петров", пише "Капитал" .

Бившият следовател Петров, наричан в съдебните среди Петьо Еврото, е известен като приближен на прокуратурата, както става ясно и от аферата "Осемте джуджета". Той е смятан за протеже на покойния вече бивш шеф на следствието Ангел Александров – агент на ДС, свързан с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, също от ДС. Александров е човекът, който навремето предлага на ВСС да назначи Делян Пеевски за следовател.

Пеевски е назначен за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба през 2005 г., въпреки че не притежава необходимия по закон стаж. Впоследствие се разбра, че на този пост той не е работил по нито едно дело, но пък се отдава на политическа кариера първо като зам.-министър, после като депутат от ДПС. През 2013 г. е избран за шеф на ДАНС, но се оттегля набързо от поста заради масовите протести, а малко по-късно се трансформира в медиен и бизнес магнат.

През юни 2021 г. Пеевски, бившият хазартен бос Васил Божков и свързаният с Пеевски висш служител на спецслужбите Илко Желязков станаха първите българи, санкционирани от САЩ по глобалния закон "Магнитски" заради "значима корупция".

Сред мотивите, с които американското правителство обосновава санкционирането на Пеевски, са твърдения за корупция при раздаването на български паспорти. Няколко дни преди Нова година Делян Пеевски бе сред вносителите на законопроект за прекратянване на схемата за "златните паспорти", въпреки че преди по-малко от година ДПС бе сред най-големите защитници на схемата.

Нищо незаконно, само съмнения

Участието на адвокат (какъвто е Боян Новански) в процедурите по издаването на т.нар. "златни паспорти" е нещо напълно законно. В последните две години обаче се натрупаха доста съмнения относно предоставянето на българско гражданство срещу инвестиции. Главното съмнение е, че голяма част от паспортите са раздавани на хора, които не са извършили реални инвестиции в България, но са получили български паспорт, а с него и достъп до целия ЕС.

В края на август тогавашният служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов говори пред парламентарната комисия "Магнитски" и само задълбочи съмненията за нередности около "златните паспорти". Според него, ако има нарушения при раздаването на българско гражданство, те са при процедурата по т.нар. инвестиционно гражданство.

Въпросът към министъра бе зададен от депутата от ДПС Хамид Хамид. Той се интересуваше дали е установено, че санкционираният по американския закон "Магнитски" политик от ДПС Делян Пеевски е оказвал натиск при даването на българско гражданство.

Влияние в тези процедури от страна на друг санкциониран, бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков (известен като "лейтенанта на Пеевски"), бе посочено в съобщението на американското финансово министерство.

Според съобщението Желязков е бил използван от Пеевски за "осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна".

Следващият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев, който е бивш председател на Пловдивската адвокатска колегия, също говори за проблеми при процедурата. Именно Демерджиев определя "златните паспорти" като съмнителна "схема".

"Фактите са, че с изключително голяма лекота и без нужните проверки на факти и обстоятелства са проверявани инвестициите, срещу които са давани тези паспорти. Има и множество слухове, които се носят как се е осъществявала цялата тази схема. Това е именно "схема", защото тя започва с обезпечаване на парите, с които да се направи инвестицията, самата "инвестиция", оттеглянето на "инвестицията". Тук не говорим за класически инвестиции, които развиват икономиката на България, а за поставянето на едни пари, понякога виртуални, за няколко дни на едно място, които след това се прибират. Това е една унизителна система, която е продължавала, защото е носила и облаги на хората, които са я правили", каза Демерджиев в интервю за Mediapool.

Той обясни, че е пуснат сигнал до ДАНС, за да се проверят голяма част от издадените "златни паспорти". Според Демерджиев, докато България не прекрати "схемата", няма да бъде приета в Шенгенското пространство.

Не е ясно от кой точно вид са инвеститорите, които са издали пълномощно в полза на Боян Новански. Процедурата по издаването на гражданство е изключително непрозрачна, а българските граждани нямат право на информация дори за направените инвестиции от страна на техните нови съграждани.

В част от процедурите Новански е получил право да представлява лицата от арабски произход заедно с Владимир Колев, който е един от собствениците на "Артон Капитал-България". Колев участва и в редица други консултантски бизнеси, включително в обща фирма с бившия заместник-външен министър в правителството на тройната коалиция Милен Керемедчиев.

"Артон Капитал-България" е българският клон на международната компания, която е специализирана да оказва съдействие за получаване на гражданство или право на пребиваване в държави по цял свят. В началото водеща роля в развитието на компанията има и Керемедчиев, но я напуска през 2016 година, става ясно от профила му в "Linked in"

В статия за "Капитал" още през 2010 година представителите на фирмата обявяват, че са привлечени над 40 милиона лева инвестиции от чужденци, които искат да получат право на пребиваване в България.

Къде са инвестициите?

През последните две години Mediapool упорито се опитваше да разбере дали продажбата на български паспорти изобщо е довела до някакви инвестиции в страната. От събраната информация може убедително да се заключи, че реалните инвестиции почти отсъстват.

Вратичките в Закона за българското гражданство превръщат "златните паспорти" в схема за печелене на комисионни и заобикаляне на европейските правила.

Към началото на 2021 година общо 98 чужденци са получили "златни паспорти" от България, след като са декларирали "инвестиции" от поне два милиона лева в страната. Информацията е предоставена на Mediapool по реда на Закона за достъп до обществена информация. Проблемът е, че 78 от тези чужденци не са направили никакви реални инвестиции. Те са си купили държавни ценни книжа, т.е. държавен дълг.

Голяма част от тези "инвеститори" са продали своите ДКЦ, след като са си получили паспортите. Още по-фрапиращо е, че законът дава право за получаване на българско гражданство срещу внасяне на пари по сметка в българска банка. Общо шестима чужденци са се сдобили с български документи по този начин. Те нищо не са купили. Почти едновременно с придобиването на българско гражданство са получили възможност да си изтеглят парите и да заживеят в ЕС с българския паспорт.

Обобщените данни показват, че 86% от всички, които са получили български паспорт заради направените инвестиции, не са осъществили никакви инвестиции към началото на 2021 година.

Българските власти бавят вече две години и половина приемането на промените в Закона за българското гражданство, които биха прекратили тази схема.

В момента България е заплашена с наказателна процедура от Европейската комисия, ако не прекрати възможностите за продажба на "златни паспорти". През 2019 година ДАНС направи проверка на инвестираните средства в страната от притежателите на "златните паспорти". В резултат на това агенцията поиска да бъде отнето гражданството на няколко души – руснак, трима египтяни, пакистанец и йорданец.

България е една от трите държави в ЕС, които продават гражданството си, въпреки нееднократното настояване на Европейската комисия и Европейския парламент за прекратяване на тази практика. Другите две държави са Малта и Кипър, срещу които вече има образувани наказателни процедури за нарушаване на правото на ЕС.

Въпросите, на които Новански не отговори

Още на 7 декември Mediapool изпрати въпроси до ВСС с молба да бъдат предадени на Боян Новански. Отговор не бе получен, но в телефонен разговор той категорично отрече да има нещо общо с инвестиционното гражданство и прекъсна връзката.

Изпратените до ВСС въпроси са:

Колко чуждестранни граждани, които са подали документи за получаване на българско гражданство срещу направени в страната инвестиции, е представлявал като адвокат г-н Новански в рамките на процедурите по 12а и 14а от Закона за българското гражданство?

Колко от тях са успели да получат българско гражданство? Сред инвеститорите имало ли е такива, чиито принос към българската икономика се изразява в покупка на държавни ценни книжа или направен банков влог в страната?

Какво е отношението на г-н Новански към т.нар. продажба от страна на държавата на "златни паспорти" срещу инвестиции? Възползва ли се България пълноценно от тази процедура?

Във ВСС Боян Новански е един от най-големите защитници на главния прокурор Иван Гешев. Той гласува за избора на Гешев за главен прокурор, а след това го защити срещу исканото от служебния правосъден министър Янаки Стоилов отстраняване от поста.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #18

  Страхотна картинка …. българска!!!

 2. Iosif Ivanov
  #17

  На световно прочутата картина "Викът"/Scream, на норвежкия художник Edward Munch е предаден човек с ужас на ликът му от това което чува(Silence #9)!

 3. Мазен Кумунис
  #16

  "Разследване на Mediapool"? Добре! Чакам следващото ви разследване за апартаментите на Рашков! Или там нещата не се пипат? ;)

 4. mediaman
  #15

  ОПГ ВСС? На отчет към ОПГ ГШФ? Да не забравяме да благодарим дружно на ОПГ ГЕРБ и лично на Опасното и Просто Го ведо ББ.

 5. Иван Козов
  #14

  Както се вижда, всички със златни паспорти са само комунисти и цигани.

 6. Коментарът е изтрит в 16:04 на 10 май 2023 от автора.
  #13
 7. Stoycho
  #12

  Поредната русофилско мафиотска слуга на мафията.

 8. Любо от Далеч
  #11

  Мафия, Сър.

 9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #10
 10. SILENCE
  #9

  Поредният гнусар от т. нар. съдебна система ... Каква "изненада"!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.