Член на ВСС: Плевенският съдия Цветанов е бандит

Нашумелият с контактите си с престъпни лица плевенски съдия Валери Цветанов бе определен като "рафиниран бандит" от председателя на апелативния съд във Велико Търново Здравко Трифонов.

Трифонов, който е и член на Висшия съдебен съвет, заяви пред Дарик радио, че в доклада за Цветанов, представен пред съвета, се сочат нерегламентирани връзки на магистрата, както и връзки с бивши негови подсъдими. "Цветанов се осмелява да поддържа връзки с бизнесмени, за да му плащат воаяжите и облекчава присъди на бандити", каза Здравко Трифонов.

Според представения във ВСС доклад, плевенският съдия многократно е ходил в чужбина с бизнесмени с нечисто минало, а на шестима подсъдими е дал една оправдателна присъда, едно споразумение, три условни присъди и едно наказание под изисквания от закона минимум.

Дългогодишният ми професионален опит не познава подобно поведение на магистрат, но щом има такъв прецедент трудно могат да бъдат убедени гражданите, че няма близки до него случаи, коментира Трифонов.

По искане на ВСС тричленна съдийска комисия провери както дейността, така и контактите на председателя на плевенския районен съд. Поводът бе присъствието на Цветанов на една маса със собственика на сексклубове в Плевен Марио Иванов, минути преди Иванов да бъде разстрелян показно. След убийството МВР представи на ВСС и други полицейски данни за връзки на съдията с кримиконтингента в града.

Трифонов обаче потвърди, че според сегашните закони най-тежкото наказание, което ВСС може да наложи на плевенския съдия, е да го премести за 3 години на работа в друг съдебен район. Очаква се на заседанието си другата седмица ВСС да наложи това наказание, след като изслуша и обясненията на Цветанов за действията му.

Още от България